Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lagkaptenens sista VM-kval? Tim Sparv medger att åldern tar ut sin rätt – men han ser inte slutet och skrattar åt frågan om VM 2026: "En massa att erbjuda fortfarande"

Från 2021
Tim Sparv svarar på frågor.
Bild: Lehtikuva

Finland öppnar dörren till ett välfyllt landslagsår och det är stort behov av poäng direkt. Åtminstone för att hålla Tim Sparvs sista chans till VM-spel intakt – även om lagkaptenen inte tänker på slutet i landslaget.

Fotbollslandslaget stängde sitt 2020 med en förlust i Cardiff mot Wales. Drygt fyra månader senare öppnar Finland dörren till ett kittlande 2021.

Först VM-kval, sen EM-slutspel och till sist mer VM-kval. En lika späckad och sprakande landslagskalender har inte existerat för Finland.

– Alla väntar på EM, men vi behöver en bra start i kvalet till VM. Bosnien-Hercegovina och Ukraina är våra främsta motståndare i VM-kvalet om Frankrike spelar på den nivå som de kan. Det blir viktigt att få in poäng på kontot nu, säger landslagskaptenen Tim Sparv till Yle Sporten.

Det här är sista samlingen innan EM-förberedelserna startar i maj. Sparv vill inte pumpa för mycket luft i marsmatcherna.

– Det är kul att se de andra igen och varje match är en möjlighet att bli bättre, men vi har två landskamper inplanerade före EM och har tid att vässa slutspelsformen.

”Inte så många år kvar”

Sparvs läge i Grekland har varit på tapeten på sistone. Han fick ströminuter förra helgen i Larissa, men medger att formen är ett frågetecken.

– Jag är skadefri, men inte i så bra skick. Jag skulle definitivt kunna vara i bättre form.

Tim Sparv i VM-kvalmatch mot Tyskland 2009.
Bildtext Tim Sparv gjorde sina första tävlingslandskamper hösten 2009.
Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press

Det återstår att se hur mycket lagkaptenen spelar under samlingen – det som med rätt stor sannolikhet är starten för 34-åringens sista chans att kvala in till ett VM-slutspel.

– Inga kommentarer, säger Sparv och ler.

– Det är klart att alla ser att jag inte har så många år kvar, men jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt att vara med och att jag har en massa att erbjuda laget både på och utanför planen. Jag har inga tankar på att lägga av.

Så VM 2026 finns i tankarna?

– Vi tar väl en match i taget, säger lagkaptenen och skrattar.

Fokus på taktiken

Landslaget har två gemensamma träningar i benen inför kvällens VM-kvalpremiär. På tok för lite?

Definitivt ja – men eventuellt också en fördel.

– Bosnien-Hercegovina har ny förbundskapten. Han kanske kommer in med något nytt och har två dagar på sig. Vi har haft gott om tid att lära oss två olika spelsystem och känner oss trygga och bekväma.

Vad hinner man göra på två träningar?

– Det blir väldigt taktikfokuserat, men vi sätter också extratid på teorimöten. Men det är ganska självklart för alla spelare vilken typ av fotboll vi vill spela.

”Pjanic dominerade fullständigt”

Bosnien-Hercegovina har vunnit fyra matcher på två kalenderår (hälften av segrarna mot Liechtenstein) och är i ett rörigt läge med pinfärsk förbundskapten. Trots det ser Sparv ingen orsak till att brösta upp sig.

– De hade tuffa motståndare i Nations League förra hösten. I A-divisionen hade vi också haft svårt att ta poäng. Jag tycker att de är jäkligt starka och har en ungdomlig trupp med några undantag.

Lagets två största stjärnor Edin Dzeko (35 år) och Miralem Pjanic (30 år) är undantagen. I EM-kvalet 2019 var Pjanic magisk när Finland åkte på storstryk i Zenica.

– I mina ögon är Pjanic en av världens bästa centrala mittfältare. Han har inte fått spela så mycket i Barcelona, men han dominerade fullständigt när vi föll mot dem borta. Hans passningsregister är helt otroligt och han är deras nyckelspelare. Mycket är vunnet om han inte är bra.

Kvällens VM-kvalpremiär mellan Finland och Bosnien-Hercegovina startar klockan 21.45. Yle Sporten livebevakar matchen från Olympiastadion i Helsingfors.

Finland–Bosnien-Hercegovina

  • Vad: Första matchen i kvalet till fotbolls-VM 2022.
  • Var: Olympiastadion i Helsingfors.
  • När: På onsdag klockan 21.45.
  • Senaste möten: Bosnien-Hercegovina–Finland 4–1 (EM-kval 2019), Finland–Bosnien-Hercegovina 2–0 (EM-kval 2019).
  • Finlands läge: Startar VM-kvalet med tre starka landslagsår i ryggen. Finland vann fyra av sex tävlingsmatcher i Nations League och slutade tvåa i gruppen. Har några klara avbräck till samlingen. Lukas Hradecky och Fredrik Jensen är skadade, Jere Uronen är avstängd och är dessutom coronasmittad.
  • Bosnien-Hercegovinas läge: Rörigt. För två månader sedan anställdes Ivaylo Petev som ny förbundskapten – och nu har han haft två dagar på sig före första tävlingsmatchen. Petev kommer in i ett läge där landslaget inte vann en enda match under 2020. Och efter VM-debuten 2014 har landslaget missat tre raka mästerskap. När Finland kvalade in till EM-slutspelet slutade Bosnien-Hercegovina fyra i kvalgruppen.

Diskussion om artikeln