Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lång föreläsning gav Markus en ny hobby: "Stickande är asbra, om man har tråkigt"

Från 2021
"Asbra, om man har tråkigt" - Markus Haakana älskar att sticka - Spela upp på Arenan

Att få jobba med sina egna händer, glädjen och tillfredsställelsen av att ha skapat något konkret, praktiskt och till och med vackert är några av de orsaker Markus Haakana har för att sitta timme efter timme och sticka. Han blev biten av stickningsflugan under en tråkig föreläsning.

– Det var egentligen sista impulsen. Jag satt på föreläsningen, uttråkad och la märke till en tjej som satt i närheten och stickade en mössa. Jag tänkte, wow, det där är ju asbra om man har tråkigt.

Det fanns också andra orsaker i bakgrunden. Markus Haakana har alltid gillat att tillverka saker för eget bruk men det har ofta fallit på rent praktiska problem.

– Antingen behövs maskiner eller material som är dyrt och inte ryms i en höghuslägenhet. Så är jag också ganska obegåvad när det gäller träslöjd, så stickning blev ett svar på allt det här, berättar han.

Markus Haakanas stickning.
Bildtext Efter ett par veckor av knagglighet fann Markus rytmen.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

Några egentliga kurser har Haakana inte gått på. Men för att komma igång behövde han ändå lite hjälp på traven.

– Youtube har skött kursandet ganska effektivt och så fick jag hjälp av mamma för att komma igång. I början var det jobbigt och traggligt men efter ett par veckor var jag på kroken och sen har jag inte kunnat sluta, säger han.

Det är inte pengar det ska räknas i - jag tror att om man räknar sin teoretiska timlön så blir man nog mest bara ledsen

I dag stickar Markus Haakana allt från vantar och sockor till hela tröjor och han virkar också koftor. Men början var aningen mera anspråkslös.

– Det första jag gjorde var en mössa och då hade jag ingen aning om garntjocklek, vilka stickor man ska använda eller hur många maskor en mössa omfattar. Så jag började bara med nånting. Tänkte att det här blir säkert okej. Jag skulle göra den åt nån av mina barn och i slutändan blev det en mössa som kanske gick på en stor docka.

Markus Haakanas handarbeten
Bildtext Efter den första mössan har Markus stickat många fler plagg.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

En fördel med handarbete som hobby är att det inte behöver ta mycket plats och att det inte behöver vara dyrt. Men att försöka mäta plaggens värde i pengar är svårt.

– Jag tänker nog att deras värde inte går att mäta i pengar. Varken för den som gör det eller för den som får ett stickat plagg. Jag tror att om man sitter och stickar och räknar sin teoretiska timlön så blir man nog mest bara ledsen. Det är en hobby och en skön sådan, säger Markus Haakana.

Markus Haakana letar i sin garnkista.
Bildtext Stickning behöver inte ta mycket plats.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

Haakanas hobby håller hans rastlösa händer upptagna och fungerar som hjärngymnastik. Men framför allt är det slutresultatet som är belöningen.

– Det är bara en otroligt tillfredsställande grej varje gång. Vad man än stickar och får färdigt så är känslan YES! när jag har någonting jag kan gå med.

"Man måste nog vara lite privat, tror jag" - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln