Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förhandlingarna om att begränsa rörelsefriheten fortsätter: Lagutkast med undantagen publicerat – alla regeringspartier har nu gett sitt godkännande

Från 2021
Uppdaterad 25.03.2021 08:16.
Sanna Marin puhui medialle Säätytalolla 23. maaliskuuta.
Bildtext Statsminister Sanna Marin fotograferad utanför Ständerhuset på tisdagseftermiddagen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Alla regeringspartier ger grönt ljus åt förslaget om begränsningar i rörelsefriheten. Förslaget går nu vidare till riksdagen. I den här artikeln finns allt om förhandlingarna sammanfattat.

Alla regeringspartier har nu godkänt lagförslaget, sist ut att godkänna det var SFP.

"SFP kan godkänna högst 3 veckors begränsningar med de undantag som föreslås. Begränsningarna måste upphöra genast, då de inte mera är alldeles nödvändiga", skrev justitieminister Anna-Maja Henriksson på Twitter vid 22-tiden i går kväll.

De Gröna och Vänsterförbundets riksdagsgrupper godkände förslaget något tidigare under kvällen.

Nu när alla regeringspartier har godkänt förslaget är nästa steg att det går vidare till riksdagen för godkännande.

Lagutkastet har publicerats: Skulle gälla till mitten av maj

Regeringen offentliggjorde på onsdag kväll lagutkastet gällande begränsning av rörelsefriheten. Begränsningarna omfattar enligt lagutkastet huvudstadsregionen och Åbo.

I utkastet föreslår regeringen att man antar en lag som tillfälligt begränsar rörelsefriheten och kontakterna mellan människor.

Begränsningar i rörelsefriheten åtföljs också av en munskyddsplikt, alltså i princip ett munskyddstvång. Munskyddsplikten skulle omfatta alla som är födda år 2007 eller tidigare.

Avsikten är att lagen ska träda i kraft så snart som möjligt och gälla till och med den 14 maj. Begränsningarna i rörelsefriheten skulle ändå behöva förlängas var tredje vecka.

Begränsningen i rörelsefriheten skulle betyda att man inte får lämna sitt hem eller gård om det inte handlar om ett undantag.

I lagutkastet nämns tolv undantag gällande rörelsefriheten. Det skulle vara okej att uträtta ärenden som att handla mat, gå till banken, jobbet och posten, uträtta förtroendeuppdrag – och hjälpa någon närstående.

Det skulle också vara möjligt att åka till sommarstugan och barn skulle få leka ute. Man får motionera utomhus med personer i sitt hushåll eller högst två utomstående.

Nedan hittar du listan med undantag.

12 undantag gällande rörelsefriheten

Oppositionen motsätter sig – regeringen splittrad

Oppositionen motsätter sig begränsningar och det finns meningsskiljaktigheter inom regeringen om saken.

De grönas, Vänsterförbundets och SFP:s riksdagsgrupper samlades på onsdagen för att ta ställning till lagförslaget om begränsningar av rörelsefriheten. Alla regeringspartier godkände lagförslaget.

Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårdsministeriet ska avgöra om det finns skäl för att begränsa rörelsefriheten.

På måndagskvällen fattade regeringen redan beslut om att restaurangerna ska hållas stängda till den 18 april.

Här har vi följt regeringens förhandlingar:

Diskussion om artikeln