Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Polisen om trakasserier på skolvägen i Vårberga: Saken är åtgärdad

Från 2021
Skolbarn går längs trottoar
Bildtext En främling lär ska ha ropat och följt efter ett barn, men efter att händelserna polisanmäldes verkar läget ha lugnat sig. Barnen på bilden hänger inte ihop med fallet. Illustrerande arkivbild.
Bild: Mostphotos

För ungefär tre veckor sedan varnade skolorna i Vårberga i Borgå om att elever trakasserats på skolvägen.

Fallet är nu avslutat.

- Enskilda fall kan jag inte kommentera, men vissa sådana här anmälningar har vi fått till polisen och de har åtgärdats i myndighetssamarbete mellan skola, polis och socialmyndigheterna, säger kriminalkommissarie Freddie Cederlund.

Kan skolbarnen röra sig längs skolvägen utan att behöva vara rädda i fortsättningen?

- Jo. Nog skulle jag säga det, konstaterar Cederlund.

Rektorn för Kevätkummun koulu, Markku Antinluoma, säger att han inte har något mer att kommentera om fallet.

Efter polisanmälningen han gjorde för omkring tre veckor sedan har Antinluoma inte hört att elever skulle ha råkat ut för någonting obehagligt längs skolvägen, utan situationen verkar ha lugnat sig.

Lekplats vid skola.
Bildtext I Kantelehuset i Vårberga huserar både den finskspråkiga och den svenskspråkiga skolan. Trakasserierna gällde elever från Kevätkummun koulu, men eftersom barnen har ganska samma skolväg oavsett språk så tog också Vårberga skola saken på allvar.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Sådana här ärenden reds oftast ut genom samverkan mellan myndigheterna, liksom man gjort nu. Tillsammans kan skolan, polisen och stadens socialarbetare kartlägga vad det är frågan om och vad som kan göras.

- Speciellt skolan känner ungdomarna och området. Det är ett fungerande system, säger Cederlund.

Just det här fallet har fått ganska mycket uppmärksamhet på sociala medier.

Att invånare och föräldrar är oroliga och vill utbyta information om vad som händer i närområdet är helt förståeligt, men emellanåt kan somediskussioner också leda till onödig ryktesspridning.

Hur ska man tänka kring sociala medier?

- Nog förstår ju polisen oron i sådana här sammanhang. Det här med sociala medier har ju blivit allt vanligare när tiden har framskridit, att allt möjligt skrivs, säger Cederlund.

Hans råd i liknande fall är att först försöka ta reda på fakta genom att vara i kontakt med skolan och socialmyndigheterna och i sista hand med polisen om det är något man oroar sig för.

- Och sen när man får en bekräftelse på att det till exempel inte är något skäl till oro så kan man ta det lugnt, säger Cederlund.