Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juristerna och Rangers satte munkavle på Glen Kamara dagen före VM-kvalstarten: "Får inte kommentera eller svara – en rak order"

Från 2021
Glen Kamara på landslagsträning 2021.
Bildtext Glen Kamara blir en nyckelspelare för Finland i VM-kvalet.
Bild: Lehtikuva

Fotbollsfinlands stora samtalsämne fick inga nya svar. Det var strikta riktlinjer från Skottland – Glen Kamara var förbjuden att kommentera vad som hände i Europa League-matchen i Glasgow. "Jag är väldigt tacksam för stödet", säger landslagsmittfältaren.

Rapporteringen runt det rasistiska påhoppet mot Glen Kamara har tapetserat finländska medier de senaste dagarna.

När Kamara satte sig vid podiet för att svara på frågor inför onsdagens VM-kvalpremiär mot Bosnien-Hercegovina var direktivet klart: inga frågor om händelserna på Ibrox.

– Han får inte svara eller kommentera något om det. Det är en rak order från både hans arbetsgivare och juristerna. Det lönar sig inte att fråga om det, sa landslagets presschef Timo Walden.

Sedan följde en dans runt den heta gröten.

Hur känns det stora stödet från lagkamraterna?

– Jag är väldigt tacksam. Jag är glad för att alla står på min sida.

Hur svårt är det att fokusera på de här landskamperna?

– Jag har varit här sen i måndags. I fotboll kommer matcher hela tiden. Jag ser fram emot vår kvalmatch mot Bosnien-Hercegovina. De har ett duktigt lag. Det är länge sen vi har varit samlade senast, men det är bara ladda upp och göra sig redo.

Rasismen är fotbollens största problem - trots alla fina kampanjer

16:47

Laget har diskuterat

Men några svar om förra torsdagens händelser kom inte.

Det värmer mig som tränare att vi står tillsammans. Det är en av lagets stora styrkor

Däremot har lågmälde Kamara fått stort stöd från landslagsspelarna, tränarstaben och Bollförbundet.

– Vi har pratat om det och vi ger vårt fulla stöd till både Glen och arbetet mot rasism. Det finns mycket att jobba på i den frågan, säger målvakten Jesse Joronen.

Förbundskaptenen Markku Kanerva ser landslagets enade front som en positiv signal.

– Det värmer mig som tränare att vi står tillsammans. Det är en av lagets stora styrkor.

Långa videomöten

Matchen då?

Finland jagar tre tunga premiärpoäng mot en av sina huvudmotståndare i kvalgruppen. Allt talar för att Frankrike spelar hem gruppsegern och bakom de regerande världsmästarna lär trion Ukraina, Finland och Bosnien-Hercegovina göra upp om playoffplatsen.

Den korta förberedelsetiden vållar vissa bekymmer – en del för Kanerva, betydligt mer för Ivaylo Petev som träffar sina bosniska spelare för första gången just nu.

– Det blir en utmaning för honom och vi får se om han gör förändringar. Om man tittar på truppen så är det ändå samma namn. Vi har tittat på deras Nations League-matcher från i höstas, säger Kanerva.

– Och att de har en färsk förbundskapten gör inte oss till favorit. Det blir en tuff match.

Markku Kanerva talar till spelarna under landslagsträning.
Bildtext Markku Kanerva inleder sitt andra kval som förbundskapten.
Bild: Lehtikuva

Hela finländska truppen var samlad i måndags på eftermiddagen och det var videomöten sent in på kvällen för att hinna gå igenom det väsentliga.

– Defensiven, offensiven, fasta situationer – vi har repeterat det som vi har sagt tidigare. Det har blivit ganska långa genomgångar och jag hoppas att mina riktlinjer har gått fram.

En har lämnat laget, Schüller stod över träning

Förra veckan tog Kanerva ut 25 spelare till samlingen, men anfallaren Rasmus Karjalainen har lämnat laget. Han fick huvudvärk, genomgick undersökningar och åkte hem på grund av nackproblem.

Mittfältaren Rasmus Schüller stod över måndagens träning på grund av halsont, men tränade dagen före match. 24 spelare var ute på Olympiastadions gräsmatta.

– Vi får återkomma till om det blir aktuellt att plocka in någon ny spelare. Jag har olika scenarion framför mig och dagens träning avgör en del, säger Kanerva.

Finland kommer till spel utan ett par givna startspelare i Lukas Hradecky och Jere Uronen. Hradeckys lucka mellan stolparna är stor, men Joronen är redo att axla ansvaret.

– Jesse är stark mentalt och jag litar på honom, säger Kanerva.

Onsdagens VM-kvalpremiär mellan Finland och Bosnien-Hercegovina startar klockan 21.45. Yle Sporten livebevakar matchen från Olympiastadion i Helsingfors.

Diskussion om artikeln