Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

21-årig man gripen misstänkt för masskjutningen i Colorado – alla tio offer har identifierats

Från 2021
Uppdaterad 23.03.2021 19:33.
Matbutiken King Suupers i Boulder i Colorado där en skottlossning inträffade
Bildtext Tio personer mellan 20 och 65 år dödades i dådet.
Bild: AFP / Lehtikuva

En 21-årig man misstänks ligga bakom masskjutningen i Boulder, Colorado på måndag, uppger den lokala polisen. Mannen skadades i samband med gripandet, men hans tillstånd är stabilt. Masskjutningen har än en gång gett fart åt debatten om vapenlagar i USA.

Tio personer dödades på måndag eftermiddag lokal tid, då gärningsmannen öppnade eld i en mataffär.

Direkt efter dådet kunde en 51-årig polis identifieras bland offren, och nu har resten också identifierats. Det handlar om personer mellan 20 och 65 år. Efter polisen hade underrättat alla offrens anhöriga gick myndigheterna ut med offrens identiteter senare på tisdagen.

Den misstänkte mannen skadades i skottväxling mellan honom och polisen. Han fördes efter gripandet till sjukhus och hans tillstånd är stabilt. Mannen är anhållen och står misstänkt för tio mord.

Motivet till dådet är fortfarande oklart och utredningen pågår. Poliser på lokal och delstatsnivå samt på federal nivå deltar i utredningen.

Senare på tisdag offentliggjordes domstolshandlingar, som visade att den misstänkte använde ett stormgevär i dådet och att han hade köpt det sex dagar tidigare.

Vapenlagarna åter ämne för debatt

Colorado har även tidigare drabbats av några av USA:s värsta masskjutningar; skolskjutningen i Columbine år 1999 och skjutningen på en biograf i Aurora år 2012.

Skjutningen i Colorado var redan den sjunde i år USA, och kommer bara sex dagar efter att åtta personer sköts ihjäl i och runt Atlanta i delstaten Georgia.

Dåden aktualiserar frågan om vapenlagarna i landet. I ett uttalande skriver demokraternas Nancy Pelosi att det nu behövs handling för att få stopp på vapenvåldet som sliter sönder samhället.

I februari sa president Joe Biden att han ville se kongressen stifta lagar som kräver bakgrundsgranskningar för personer som vill köpa vapen, och ett förbud mot stormgevär och stora magasin.

– Den här administrationen tänker inte vänta på nästa masskjutning för att skrida till verket, sa Biden då.

På tisdag upprepade Biden sin ambition att skärpa vapenlagarna i landet, och uppmanade ledamöterna i kongressen att skynda på.

På onsdag ska senatens justitieutskott hålla den första av flera sessioner, för att vaska fram förslag för att minska på vapenvåldet.

Källor: AP, AFP

Uppdaterad 23.3.2021 kl. 19.35 med tillägget om domstolshandlingen och Joe Bidens senaste kommentar.

Diskussion om artikeln