Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tappara lät coronasmittade juniorer träna på is – sportchefen Rautakorpi ångerfull: ”Vi gjorde en felbedömning”

Från 2021
Jukka Rautakorpi håller sig om munnen.
Bildtext Jukka rautakorpi medger att klubben agerat ansvarslöst.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Två spelare från Tapparas U20-lag har tränat i Hakametsä ishall trots att de varit isolerade på grund av coronasmitta. Tappara riskerar böter då de brutit mot smittskyddslagen.

Under måndagen tränade två av Tapparas juniorspelare i en tom träningshall i Tammerfors. Problemet var att spelarna borde ha varit isolerade från all verksamhet då de tidigare testat positivt för covid-19. Iltasanomat var först ute med nyheten.

Efteråt krävdes en grovrengöring av hela hallen. Lagets sportchef medger att allt inte gick som det skulle.

– Även om hallen var tom gjorde vi en felbedömning då vi lät dem träna på isen. Detta får inte hända i fortsättningen, säger Rautakorpi till Yle.

Tapparas U20-lag inleder slutspelet på lördag och enligt Rautakorpi ville laget ge spelarna chansen till isträning efter att de varit i karantän.

– Vi tänkte lite väl mycket på det sportliga. Det ledde till ett huvudlöst misstag. Jag ansvarar som sportchef för den här missen.

Riskerar böter

Sirpa Räsänen som är smittskyddsläkare på Tammerfors stad ser inte med blida ögon på det skedda. Hon säger till Iltasanomat att Tappara brutit mot smittskyddslagen.

– Om en person har testat positivt för corona borde han isoleras från all verksamhet. Om spelaren ändå åker till hallen för att träna har klubben brutit mot lagen.

– Om någon gör en brottsanmälan riskerar Tappara åtminstone böter.

Tapparas U20-lag möter Pelicans i kvartsfinal och två segrar krävs för avancemang.

Diskussion om artikeln