Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Otrolig dramatik i Sjundeå – hemmalaget vände hopplöst underläge och avgjorde i förlängningens sista sekund

Från 2021
Uppdaterad 23.03.2021 23:58.
Christoffer Thors skjuter ett hoppskott.
Bildtext Christoffer Thor sköt segermålet i den sista sekunden. (arkivbild)
Bild: Patric Westerlund / Yle

Årets mest dramatiska handbollsmatch innehöll det mesta: röda kort, sex målvakter, en svettig förlängning och ett överraskande avgörande. Christoffer Thor satte matchens sista skott i tomt mål då SIF besegrade GrIFK med 33–32.

Att kalla den första kvartsfinalen mellan Sjundeå IF och Grankulla IFK för en högklassig handbollstillställning är att ta i. Båda lagen bjöd ändå på sällan skådad dramatik i 70 minuter.

Hemmalaget inledde starkare och ledde med 5–2 efter åtta minuters spel, men sen tog gästerna hand om taktpinnen.

Mycket tack vare Anthony Hellakoskis finurlighet i anfallsändan och Atte Pakarinens målvaktsspel ledde Grankullalaget i paus med 15–11.

Segern som i en liten ask

Gästerna var det klart starkare laget i 40 minuter då GrIFK ledde med 20–13.

Sen vände allt.

Sakta med säkert kom SIF närmare och närmare. Den ordinarie speltidens sista 90 sekunder bjöd på allt och lite till.

Med dryga minuten kvar att spela fick hemmalagets Vincent Voutilainen en utvisning för filmning, men gästerna klarade inte av att punktera matchen.

I följande anfall åkte Richard Sundberg ut efter att ha fått sin tredje tvåa. Sju sekunder från slutet utjämnade Ott Varik till 25–25 och alla förväntade sig en förlängning.

GrIFK tryckte ändå på och Robin Granlunds revs ner då han kom till ett sexmetersläge. Varik var den som var sist på den reslige Granlund och nu var det hans tur att få se på det röda kortet.

Ett kast återstod. Robin Granlund som hade lyckats med alla sina tre straffar stegade fram till sjumeterslinjen samtidigt som SIF-tränaren Marcus Sjöstedt valde att plocka in tredjemålvakten Thomas Lostedt för först gången.

Lostedt fick sin högerfot på bollen och en förlängning väntade efter den högdramatiska avslutningen.

Ännu galnare förlängning

Grankulla IFK verkade ha kommit över besvikelsen efter den missade straffen och ledde hela fem gånger under förlängningen.

Då Anthony Hellakoski satte sin andra straff med dryga två minuter kvar att spela ledde gästerna med 32–30. Allt talade för en bortaseger, men hemmalaget vägrade ge sig.

Först reducerade Filip Churlevski och med 30 sekunder kvar att spela satte Fredrik Karlsson in sitt sjätte mål vilket betydde 31–32.

Grankullalaget plockade ut Tommi Haverinen, som hade kommit in mellan stolparna, och jagade ett segermål med sex mot sex då Miro Koljonen var utvisad.

Det blev inget segermål eller ens någon ny förlängning för GrIFK. Istället blev det en av klubbhistoriens bittraste förluster.

Christoffer Thor snappade upp en vårdslös passning och skickade iväg bollen mot det tomma GrIFK-målet. En sekund före summern ljöd hittade den nätmaskorna och SIF hade fullbordat sin vändning i en av de mest dramatiska matcherna på länge.

En kuriositet i matchen var att båda lagen använde sig av hela tre målvakter. Roni Leven, Mika Malassu och straffhjälten Thomas Lostedt vaktade SIF-målet, medan Atte Pakarinen, Albert Georgs och Tommi Haverinen stod i mål för gästerna.

Hemmalagets segersiffror skrev 33–32 och nu har Sjundeålaget chansen att punktera kvartsfinalserien på torsdag då lagen möts på nytt i Grankulla.

Glad Sjundeåkapten

Sjundeå IF:s lagkapten Gustav Svanbäck är förstås nöjd efter segern.

- Vi spelade utan stress och jobbade fast Granis ledning i andra halvleken. Vi krigar på i förlängningen och fast vi missar något läge och de gör mål så blir vi inte stressade av det.

Förlängningen var väldigt jämn.

- Vi gör mogna val och sätter dit bollarna med väldigt hög procent, speciellt med tanke på hur det såg ut i första och i början av andra halvleken.

- Vi är nöjda med den här segern. Man får ju inga stilpoäng här utan det är målen som räknas, säger han.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet:

SIF:s Gustav Svanbäck och Marcus Sjöstedt och Grankullas Fredrik Forss kommenterar första kvartsfinalen

11:24

Inför returmatchen i Grankulla på torsdag säger Svanbäck att det finns mycket bra hans lag kan ta med sig från segermatchen i Sjundeå.

- Vi tar med oss vårt målvaktsspel, vårt försvarsspel när det fungerar och kylan från anfallsspelet i sista minuterna av förlängningen, räknar han upp.

- Vi tränar på onsdag, ser på video från den här matchen och så slipar vi på detaljerna, säger Svanbäck.

Besviken Granikapten

Grankulla IFK:s Fredrik Forss konstaterar att hans lag hade kontroll över matchen, men tappade den till slut.

- Med en kvart kvar började Sjundeå försvara bättre och målvakten började stoppa skott. Vi började lite darra på handen.

Speciellt i första halvleken gjorde båda lagen många tekniska fel.

- Vi får väl kalla det playoffnerver. Första playoffmatchen är alltid lite speciell efter en lång grundserie, säger Fredrik Forss.

Med endast en träning på programmet före den andra kvartsfinalen i Grankulla på torsdag (25.3), säger han att det inte finns så mycket man kan ändra på.

- Det handlar om att fixa detaljer. Egentligen spelar vi bra i 45 minuter i dag, säger han.

FM-ligan i handboll, kvartsfinal 1/3

SIF–GrIFK 33–32 (25–25,11–15)

SIF: Ott Varik 11. Fredrik Karlsson 6, Igor Trajkovski 4, Filip Churlevski 4, Gustaf Svanbäck 3, Edvin Voutilainen 2, Christoffer Thor 2, Carl Weurlander 1

GrIFK: Anthony Hellakoski 7, Robin Granlund 6, Fredrik Forss 6, Miro Koljonen 4, Daniel Lång 4, Richard Sundberg 3, Niki Tuominen 2,

SIF: Roni Leven 14 räddningar, Thomas Lostedt 1
GrIFK: Atte Pakarinen 9 räddningar, Tommi Haverinen 1

Diskussion om artikeln