Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Entusiaster och fondpengar håller liv i Porvoo Jazz Festival: “Det är nu lite som att gå på hal is”

Från 2021
Jazzkonsert i sal.
Bildtext Jukka Eskola Soul Trio under Porvoo Jazz Festival i september 2020.
Bild: Elina Brooks

För musiken och musikernas skull strömmar Porvoo Jazz Festival regelbundet konserter på nätet. Analysen och hälsningarna i kommentarsfältet är en extra bonus.

Antti Ansas står på tröskeln till det som en gång var en biografsalong. Rummet går i mörka färger och är inrett med loppismöbler. Stämningen är den rätta för intima spelningar.

- Senast vi hade publik här var faktiskt under Porvoo Jazz Festival i september, då det var lite lättare med restriktionerna, säger han.

Efter det har föreningen regelbundet hållit liv i Borgå som jazzstad på nätet genom att strömma live.

- I princip har vi gjort det en gång i månaden, men tidpunkterna varierar lite efter hur det passar för musikerna.

Sakta men säkert har Porvoo Jazz Festival blivit ett namn att räkna med inom jazzkretsarna. Den första festivalen ordnades 2013 och verksamhetsledaren Antti Ansas har varit med från början.

Till den nuvarande klubblokalen, Gamla 123 i WSOY-huset, flyttade föreningen för fyra år sedan.

Antti Ansas vid en sittgrupp.
Bildtext - Klubblokalen och inredningen på Gamla 123 har fått inspiration från Bar Mary, säger Antti Ansas.

- Här finns nu ett lunchcafé och fina utrymmen för fester, konserter, teater, möten och utställningar. Vi ser gärna att också andra kulturområden använder hittar hit, säger han.

Ur högtalarna i caféet hörs förstås jazzmusik. Det är Päivi som väljer den.

- Tanken var att i första hand göra det här till ett ställe som passar för jazz i första hand, men nu passar hit allt möjligt annat också. Allt inom konst och kultur, säger Antti Ansas.

I väntan på bättre coronatider har de strömmade spelningarna utan publik varit ett sätt att hålla liv i Porvoo Jazz Festival och att planera för höstens festival.

Metaforen för året som gått är hård, kall och hal.

- Nu känns den här tiden lite som att gå på is med hala skor och inte riktigt veta åt vilket håll det börjar fara, men rör man sig försiktigt då hålls man kanske på benen.

Nyligen fick föreningen 6 000 euro av Kulturfonden. De pengarna och andra stöd sätts bland annat på att strömma på nätet.

- På det här sättet använder vi de fondpengar och understöd som vi har fått dels för vår verksamhet och dels skapar vi ju gärna jobb och spelningar åt musikerna, säger Antti Ansas.

Piano.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

På fredag är det dags igen för levande musik på nätet med basisten Antti Lötjönen och hans grupp Quintet East.

- De är alla toppmusiker och spelade senast här på festivalen i höst. Musiken bygger delvis på basistens syn, har mera rytmer och djupa toner och är experimentell.

Att göra musik live över nätet gör att publikkontakten är annorlunda, men den finns.

- Musikerna njuter nog av eftersnacket på nätet, av allt det som skrivs i kommentarsfältet och av alla likes, säger Antti Ansas.