Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ingen klar vinnare i Israels parlamentsval – landet kan stå inför fortsatt politiskt dödläge

Från 2021
En kvinna sträcker sig ur sin bil för att rösta.
Bildtext På grund av coronapandemin kunde medborgare till exempel rösta utan att kliva ur bilen.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Enligt vallokalsundersökningar står ingen som klar vinnare i Israels parlamentsval. Det slutgiltiga resultatet kan låta vänta på sig och det återstår att se om landet måste gå till ett femte val.

Valet var det fjärde på två år och åter ett försök att lösa det politiska dödläget, men någon snabb lösning är inte i sikte. Räknandet av rösterna kan ta flera dagar och slutgiltiga resultat kan klarna först då så gott som alla röster är räknade.

Enligt vallokalsundersökningar från tre stora tv-kanaler har inget block lyckats vinna en majoritet i parlamentet Knesset.

Undersökningarna visar att den nuvarande premiärministern Benjamin Netanyahu och hans religiöst och nationalistiskt sinnade allierade landade på 53-54 platser av Knessets 120.

Netanyahus motståndare uppskattas ha fått 59 platser, och Naftali Bennetts parti Yamina 7-8 platser.

Valdeltagandet blev strax över 60 procent. På grund av coronapandemin kunde medborgare till exempel rösta utan att kliva ur sina bilar.

Israelerna röstar i coronatider - Spela upp på Arenan

Om vallokalsundersökningarna visar sig hålla streck kommer de större blocken bli beroende av Yamina, som får en vågmästarroll.

Den tre månader långa valrörelsen kretsade snarare kring premiärminister Netanyahus person och omval, än konkreta sakfrågor.

Källa: AP

Diskussion om artikeln