Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Domen faller i Forsbymordet – pojkarna kan få långa straff

Från 2021
Ljuslyktor tänds i kvällsmörkret på riksdagshusets trappa.
Bildtext I februari tändes ljus runtom i Finland för att hedra offret i Forsbymordet.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Helsingfors tingsrätt ger idag sin dom det så kallade Forsbymordet. Det är också möjligt att endast en mellandom ges i dag – det här görs om domstolen vill att de åtalade genomgår en sinnesundersökning.

Ifall de åtalade döms till en sinnesundersökning skjuts själva domen också upp och rätten tar inte ställning till brottsrubricering eller straff. Tingsrätten ger sin dom vid klockan 14 i dag onsdag.

Forsbymordet är ett exceptionellt fall i finländsk brottshistoria och rättegången har hållits bakom lyckta dörrar.

Tre pojkar åtalas för att ha mördat en jämnårig pojke i Forsby i Helsingfors den fjärde december. Både de åtalade och offret var 16 år gamla under tidpunkten.

Hundra skador på kroppen

Enligt åklagaren ska offret ha utsatts för rått och förnedrande våld i timmar. På offrets kropp fanns fler än hundra olika skador.

Under slutpläderingen upprepade åklagarna att de åtalade pojkarna under kvällen måste ha insett att misshandeln kommer att leda till offrets död. Då är det fråga om ett så kallat sannolikhetsuppsåt.

Milla Haakanen vasemmalla ja Julia Eskonen oikealla
Bildtext De tre pojkarna kan dömas till långa fängelsestraff trots sina låga åldrar.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Därför kan pojkarna dömas för mord och inte något lindrigare, hävdar åklagarna.

Våldet mot offret fortsatte också efter att han förlorat medvetandet eller var på väg att förlora medvetandet, sa åklagare Yrjö Reenilä under rättegången.

– Alla måste ha insett att det är väldigt sannolikt att offret dör av våldet han utsatts för, så pojkarna bör dömas för mord, sa Reenilä.

De åtalade nekar till mord

Åklagarna vill att en av pojkarna, den äldsta av dem, döms till tolv års fängelse. De yrkar på något kortare straff för de två andra pojkarna, elva respektive nio och ett halvt års fängelse.

Enligt åklagarna var brottet rått och grymt. Våldet höll på i timmar och orsakade offret hårda smärtor. Pojkarna slutade inte heller med misshandeln trots att offret bad om det upprepade gånger, sa åklagarna.

Pojkarna filmade misshandeln, åklagarna har använt filmerna som bevis i rättegången.

De åtalade nekar till mord men de medger till misshandel.

Den näst äldsta pojkens försvarare vill att hans klient släpps på fri fot. Han kräver också ett betydligt mindre straff än åklagarna yrkar på, och föreslår två års villkorligt fängelse.

De två yngre försökte efter dådet förminska sina egna roller i misshandeln, och skylla på den äldsta pojken.

Forsbymordet har väckt bestörtning runtom i landet och många frågar sig hur det kunde ske.I februari tändes ljus i hela Finland för att minnas den 16-åriga pojken som misshandlades till döds, samt för att ta avstånd från mobbning.

Diskussion om artikeln