Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En otrolig 15 kilometer lång isvall pryder sjön Päijänne – se video

Från 2021
Lång isvall över sjön Päijänne - Spela upp på Arenan

Det finns en halv meter kärnis på Tehifjärden i Päijänne och det går att köra med bil där. Man kan ändå inte köra över fjärden i öst-västlig riktning eftersom det finns en isvall i vägen.

Kanske en gång per decennium är omständigheterna gynnsamma för det här fenomenet. Isen är tjock och det har inte kommit vatten på isen. Det finns inte mycket snö och temperaturen varierar kraftigt vid olika tider på dygnet.

Istäcket utvidgas och drar ihop sig när temperaturskillnaden under ett dygn är till och med 20 grader.

När isen har dragit ihop sig har det bildats en råk och när isen utvidgats har den pressats ihop och bildat en vall.

– Jag har sett råkar genom årtiondena, men den här är en av de största, säger yrkesfiskaren Jorma Kääpä som fiskar i Päijänne.

Tehifjärden är Päijännes största fjärd och isvallen över fjärden är cirka 15 kilometer lång. Vallen sträcker sig från Tehinniemi i Kuhmois till ön Koreakoivu och vidare till Virmaila i Padasjoki.

Isens dån hörs långa vägar

Den som distansarbetat vid Tehifjärdens stränder har kunnat höra dånet av väldiga ismassor som rör på sig. Isen dånade även under fötterna på Yles filmgrupp.

– När man rör sig på isen blir man van vid att det dånar under våren. Isen är fortfarande stark, men senast i helgen är det sista chansen att köra på isen, säger Kääpä.

Kääpä har en väldig isbill med sig. Den sjunker lätt in i den mörka isen nära isvallen.

– Här kan vi inte ta oss över råken. Isen har pressats nedåt i 45 graders vinkel. Hamnar man i vattnet här kommer man inte att kunna ta sig upp på isen igen.

Isvallen smälter snabbt i solen. Redan under tidig förmiddag faller det ner stora bitar från vallen.

– Sådan är tyngdkraften. Inte kommer isen att växa uppåt, säger Kääpä.

Artikeln baserar sig på Uskomaton jääseinä halkoo Päijännettä viidentoista kilometrin matkalta – katso video huikeasta luonnonmuodostelmasta skriven av Antti Seppälä. Översättning av Lars Gustafsson