Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU skärper exportkontrollerna för coronavaccin - målet är att trygga den egna tillgången

Från 2021
I bakgrunden syns ett ansikte med munskydd. Kameran fokuserar på en liten glasflaska med coronavaccin och en spruta personen håller i.
Bild: Lehtikuva

EU-kommissionen skärper kontrollen av coronavaccin som exporteras från Europa. Med åtgärderna vill man värna om proportionaliteten i fördelningen av vaccin.

Bryssel

Om ett land med en stor egen kapacitet begränsar exporten av vaccin kan EU i sin tur överväga att införa begränsningar av vaccinexport till landet i fråga.

Förslaget utgår även från att åtgärderna ska vara proportionella. Det här innebär att man beaktar hur vaccinationskampanjerna framskridit samt om coronaläget i destinationslandet är bättre eller sämre än i EU.

Kontrollerna kommer i fortsättningen också att gälla 17 länder i EU:s närområde som hittills inte omfattats av kontrollerna. Bland länderna finns bland annat Schweiz, Norge, Serbien och Israel.

EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis som presenterade förslaget hoppas att de skärpta kontrollerna ska öka samarbetsviljan hos länder där smittspridningen inte är lika allvarlig som i EU.

Inget exportförbud, hävdar EU

Kontrollerna har allmänt setts som ett motdrag mot i synnerhet Storbritannien vars vaccinationsprogram varit mer effektivt än EU:s.

EU vidhåller att de nya åtgärderna inte är riktade mot något enskilt land utan att man tar ställning till exporttillstånden från fall till fall.

Sedan slutet av januari har 43 miljoner doser vaccin exporterats till länder som omfattas av EU:s auktoriseringsmekanism. Omkring tio miljoner av dessa doser har exporterats till Storbritannien.

Under samma tidsperiod har inga vacciner exporterats till EU från vare sig Storbritannien eller USA.

- EU förblir den största globala exportören av vaccin, säger Dombrovskis.

Kontroller sedan mitten av januari

EU har kontrollerat tillverkningen och exporten av vaccin sedan mitten av januari efter misstankar om att partier som EU-avtalet om med läkemedelsbolagen i själva verket exporteras till tredje länder.

Hittills har ändå endast ett vaccinparti av sammanlagt 381 stoppats med hänvisning till regleringen.

Det var i början av mars som Italien stoppade en leverans på drygt 250 000 doser av Astra Zenecas vaccin till Australien.

Nervositeten ökar i medlemsländerna

Nervositeten över vaccindröjsmålen har ökat i EU-länderna då pandemin igen stärker sitt grepp i många länder. I Polen registrerades i dag det högsta antalet nya coronafall sedan början av pandemin.

Kurvorna pekar också uppåt i Belgien, som hör till de värst drabbade länderna i världen. Nya restriktioner ligger på bordet vid den belgiska säkerhetskommitténs möte som pågår som bäst.

Vaccinfrågan väntas också dominera EU-ledarnas videotoppmöte på torsdag och fredag.

En handfull medlemsländerna har med Österrike i spetsen riktat kritik mot den interna fördelningen av vaccin mellan medlemsländerna.

Diskussion om artikeln