Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Fel att stänga ner Tyskland under påsken" – förbundskansler Angela Merkel ber om ursäkt för tidigare beslut

Från 2021
Uppdaterad 24.03.2021 14:15.
Angela Merkel, klädd i gult, tar av sig sitt munskydd framför en mikrofon.
Bildtext Pudlar: Angela Merkel ber om ursäkt för beslutet att stänga Tyskland över påsken.
Bild: AFP / Lehtikuva

Egentligen var det redan bestämt att Tyskland kommer att gå in för en strikt nedstängning under de kommande påskdagarna. Efter mycket hård kritik tar förbundskansler Angela Merkel nu tillbaka beslutet. Och ber om ursäkt.

– Felet är mitt och enbart jag bär ansvaret för det här felet, konstaterade förbundskansler Angela Merkel under onsdagseftermiddagen.

Den strikta nedstängning som Merkel hade föreslagit för de kommande påskdagarna kommer nu inte att bli av. Enligt henne var frågorna kring nedstängningen för många och för svåra för att kunna lösas inom den korta tid som återstår till påsken.

I samband med ett maratonmöte mellan Merkel och de tyska förbundsländernas regeringschefer bestämdes i början av veckan att det offentliga livet i Tyskland kommer att stå så gott som helt stilla under påskhelgen.

Planen var att göra skärtorsdagen och påsklördagen till något av extra helgdagar och att införa skärpta kontaktbegränsningar.

Enligt planen var det bland annat tänkt att begränsa handeln ännu mer och att se till att påskhelgens gudstjänster endast hålls på distans. De tänkta åtgärderna har sedan de blev kända väckt massiv kritik i landet.

– Jag ber om ursäkt för att jag på det här sättet har bidragit till mer osäkerhet i en situation där vi nu dras med pandemins tredje våg, säger Merkel.

De beslut som fattades i samband med mötet i måndags fungerar enligt Merkel också utan den strängare nedstängningen som en god grund för den fortsatta hanteringen av pandemin.

Kristdemokraternas nye partiledare Armin Laschet säger att man nu också måste se över hur besluten i framtiden fattas och han riktar kritik mot de möten som ordnas mellan Merkel och delstaternas regeringschefer.

– Måndagens möte har lett till stor besvikelse. Vi kan inte fortsätta på det här sättet, konstaterar Laschet.

Diskussion om artikeln