Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tingsrätten: Pojkarna åtalade för tonårsmordet i Forsby ska sinnesundersökas – offrets föräldrar motsatte sig sinnesundersökning

Från 2021
Uppdaterad 24.03.2021 14:49.
Ljus på platsen där offret hittades på Forsby sjukhusområde.
Bildtext Offrets döda kropp hittade under ett flak på sjukhusområdet i Forsby i Helsingfors några dagar efter mordet.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Alla tre 16-17-åriga pojkar som är åtalade för att ha mördat en jämnårig pojke i Forsby i Helsingfors ska genomgå en sinnesundersökning. Det här slår Helsingfors tingsrätt fast i en mellandom på onsdagen. Först efter sinnesundersökningen tar rätten ställning till vilket straff pojkarna döms till.

Om en sinnesundersökning visar att en person är otillräknelig eller nedsatt tillräknelig kan det påverka straffpåföljden. Om en person är otillräknelig döms hen till sluten psykiatrisk vård istället för till ett fängelsestraff.

Åklagarna yrkade på 12 års, 9,5 års respektive 11 års ovillkorligt fängelse för pojkarna. Förutom mord är de också åtalade för flera fall av misshandel och rån där offret är samma.

Offrets föräldrar motsatte sig sinnesundersökning

Åklagarna ville att pojkarna ska genomgå sinnesundersökning, medan offrets föräldrar inte ville det. Föräldrarna anser att var och en av pojkarna ska dömas till 12 års fängelse.

De åtalade pojkarna motsätter sig inte en sinnesundersökning.

Tingsrätten beslöt också på onsdagen att alla tre pojkar fortsättningsvis ska vara häktade. De har varit häktade sedan december då mordet uppdagades. Två av dem har under tiden i häktet fyllt 17 år fastän de var 16 vid tiden för brotten de åtalas för.

Det var i början av december 2020 som offret, en 16-årig pojke, hittades död utomhus på sjukhusområdet i Forsby i Helsingfors. En byggarbetare hittade honom en måndagsmorgon men han antas ha dött natten mellan fredag och lördag veckan innan.

Offret sparkades i huvudet och tvingades dricka starksprit

De fyra då 16-åriga pojkarna samlades under fredagskvällen i en park vid sjukhusområdet för att fira att en av dem samma dag fyllde 16.

Tre av pojkarna slog och sparkade offret i huvudet och tvingade honom att dricka starksprit.

Pojken som samma dag fyllde 16 sade (översatt från finska) "nu öppnar du munnen, **** (namnet på offret), nu fan öppnar du munnen".

Offret svarade då med gråten i halsen att han inte vill ha mer, varpå en annan av pojkarna sparkade offret i huvudet.

"Direkt när jag kommer dit slår jag honom hårt i ansiktet ett par gånger"

På liknande sätt fortsatte pojkarna misshandla offret i flera timmars tid. En av pojkarna var borta under några timmar på kvällen men höll då kontakt med de andra.

"Låt honom inte åka hem", skrev han och syftade på offret.

"Direkt när jag kommer dit slår jag honom hårt i ansiktet ett par gånger", skrev han också, vilket han också gjorde senare.

Mycket av våldet riktades mot offrets huvud och en del av dödsorsaken uppges vara skador i hjärnan orsakade av inre blödningar. Pojkens skador var otaliga och fyller över en A4 av åklagarens stämningsansökan.

Förutom att slå och sparka offret förnedrades han också genom att två av pojkarna urinerade på honom och satte smällare mellan hans lår och tände på.

Misshandlades under flera fredagar i november

Misshandeln som ledde till offrets död var slutet på den misshandel som offret utsatts för under flera fredagar i november på samma plats i Forsby. Pojkarna kallade det för en "bestraffningslek", där våldet blev grövre och grövre.

Under den offentliga delen av rättegången i februari visades filmer som tagits under fredagarna i november. Pojkarna filmade själva när de slog och sparkade offret.

En av filmerna visar hur offret blir slagen med knytnäve i ansiktet och en annan hur han blir slagen med armbågen i ansiktet så hans glasögon går sönder.

En film visades också där offret ligger försvarslös på marken och en av pojkarna sparkar på honom.

"Lekkompisarna från barndomen har helt kallblodigt med extrem grymhet mördat sin 'vän'"

En del av rättegången hölls bakom stängda dörrar, vilket betyder att publik inte fick närvara i rättssalen. Hit räknades delen där pojkarna berättade om mordkvällen.

Ingen av dem medger mord. Två av dem anser att de gjort sig skyldiga till grovt dödsvållande och grov misshandel medan den tredje bara medger misshandel. Pojken som bara medger misshandel var borta en del av mordkvällen.

Offrets föräldrar kräver skadestånd på sammanlagt över 30 000 euro av pojkarna.

Två av pojkarna var barndomsvänner till offret och i skadeståndskravet till rätten står:

"Lekkompisarna från barndomen som flera gånger lekt hemma hos offret och tagits om hand av föräldrarna har helt kallblodigt med extrem grymhet mördat sin 'vän'"