Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Specialsändning: Vårdreformen i Nyland – hur långt har vi kommit och vart är vi på väg?

Från 2021
Uppdaterad 25.03.2021 23:41.
Svenska Yle live: Vårdreformen i Nyland – vart är vi på väg? - Spela upp på Arenan

Här kan du se vår specialsändning på webben där vi redde ut vad en stundande vårdreform innebär för hälsovården i Nyland i framtiden. Social- och hälsovårdsreformen har ändrat namn och skepnad många gånger om, men den här sommaren kanske den slutligen godkänns.

Riksdagen ska ta ställning till vård- och landskapsreformen i sommar. Om den klubbas igenom blir årets kommunalval det sista, där de som väljs ännu fattar beslut om den egna kommunens social- och hälsovård.

I framtiden ser hälsovården av allt att döma ut att styras av större välfärdsområden. Det innebär en ny nivå av beslutsfattande och ett till val.

Så vad är det egentliga syftet med reformen? Hur påverkas Nyland av reformen och vilka är för- och nackdelarna med den?

Dessa frågor fick sitt svar i Svenska Yles specialsändning på Arenan som du hittar i artikelns huvudbild eller genom att trycka på länken.

I sändningen funderade vi vidare på hur möjligheterna att påverka skiljer sig för små kommuner som Ingå och stora städer som Helsingfors i framtiden.

Vi besökte ett äldreboende i Hangö och Östra Nylands räddningsverk i Borgå för att höra vilka tankar och känslor en eventuell flytt väcker där.

Vi var också i Lovisa för att höra om den östnyländska gemenskapen kan komma åter i framtiden då kommunerna bildar ett välfärdsområde.

Med i studion var sakkunniga Elisabeth Kajander, som arbetar med att förbereda kommunerna som ska höra till Västra Nylands välfärdsområde inför reformen. Hon förklarade hur reformen påverkar oss och varför den behövs.

Vi hörde också kommunforskaren och valexperten Siv Sandberg från Åbo Akademi analysera hur beslutsfattandet ser ut i framtiden samt vilka påverkningsmöjligheter det kommer att finnas.

Programledarna Frida Frankenhaeuser och Minna Almark lotsade oss genom sändningen.

Minna Almark och Frida Frankenhaeuser i ett kollage.
Bildtext Som programledare fungerar Minna Almark och Frida Frankenhaeuser.
Bild: Yle

Artikeln uppdaterades efter sändningen klockan 23.40.

Diskussion om artikeln