Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Planerna går framåt – Helsingfors nya museum ska kombinera två finländska stoltheter: Design och arkitektur

Från 2021
Eteläranta Helsinki ilmakuva
Bildtext Ett nytt museum för design och arkitektur planeras i Södra hamnen. – Design och arkitektur spelar en stor roll i att lösa globala problem, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Helsingfors får ett nytt museum, skriver staden i ett pressmeddelande. Det nya museet kommer att kombinera två av stadens museer: Finlands arkitekturmuseum och Designmuseet.

Enligt planerna ska det nya arkitektur- och designmuseet resas i Södra hamnen i Helsingfors. Området har tidigare varit aktuellt för det resultatlösa Guggenheimprojektet.

– Just nu är det viktigt att drömma stort och investera i framtiden. Det kunde inte finnas en mera lämplig tid för att upprätta ett arkitektur- och designmuseum, säger Helsingsfors borgmästare Jan Vapaavuori.

En projektorganisation som Undervisnings- och kulturministeriet och Helsingfors stad har utsett ska leda planeringen.

Beslutet att bygga museet baseras på en utredning som bland annat Undervisnings- och kulturministeriet och Helsingfors stad har gjort år 2018.

Planerandet av det nya museet började redan för några år sedan. I juni 2020 beviljade regeringen projektet 60 miljoner euro i stöd.

Hur museibyggnaden kommer att se ut ska utses genom en arkitekttävling.