Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL: Vaccinering med Astra Zenecas vaccin återupptas hos personer över 65 år – risken för biverkningar hos yngre undersöks fortfarande

Från 2021
Astra Zenecas vaccinflaska som någon tar vaccin ur med en spruta.
Bildtext Coronavaccinering med Astra Zenecas vaccin för personer under 65 år kommer att återupptas tidigast efter påsk.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Institutet för hälsa och välfärd har beslutat att vaccineringar med Astra Zenecas coronavaccin kan fortsätta för de som är 65 år och äldre från och med måndagen den 29 mars.

- Det har inte upptäckts någon ökad risk för blodproppar efter vaccinering hos personer över 65 år. Vaccineringar i denna åldersgrupp kan därför fortsätta normalt, säger Taneli Puumalainen, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd THL, i ett pressmeddelande.

Som en försiktighetsåtgärd ges Astra Zeneca för närvarande inte till personer under 65 år.

I Finland, de andra nordiska länderna och Tyskland har man efter vaccinering upptäckt några sällsynta fall av lungemboli, alltså blodpropp i lungan eller lungorna, och några fall av ventrombos, en blodpropp av levrat blod som täpper till blodkärlet.

Deras möjliga koppling till Astra Zenecas coronavaccin undersöks för närvarande och under tiden kommer vaccinationer av personer under 65 år att utföras med andra vacciner.

THL kommer att fortsätta sitt forskningsarbete i Finland tillsammans med läkemedelsverket Fimea och finländska forskare, och internationellt med Europeiska läkemedelsmyndigheten och andra nordiska länder.

Coronavaccinering med Astra Zenecas vaccin för personer under 65 år kommer att återupptas tidigast efter påsk.

Myndigheterna meddelade förra veckan att man pausar vaccineringarna med Astra Zenecas coronavaccin - för säkerhets skull. Orsaken var att man ville utreda vaccinets koppling till ovanliga blodproppar - sinus tromboser.

Diskussion om artikeln