Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Indien inför ett temporärt stopp för export av Astra Zenecas vaccin – "måste svara på egna medborgares behov"

Från 2021
Kvinna promenerar på en gata i New Delhi, Indien
Bildtext Indien har drabbats hårt av coronaviruset.
Bild: AFP / Lehtikuva

Indien inför ett temporärt stopp för export av Astra Zenecas vaccin som framställts av världens största vaccintillverkare Serumsinstitutet i Indien (SII).

Nyhetsbyrån Reuters hänvisar till två källor som uppger att orsaken till exportstoppet är att man måste svara på det inhemska behovet.

– Ingenting exporteras förrän situationen i Indien har stabiliserats. Regeringen vill inte ta stora risker nu då så många behöver vaccinet i Indien.

Också Covaxprogrammet påverkas

Åtgärden påverkar också leveranserna inom ramen för GAVI – den WHO-stödda Covaxvaccinkampanjen som riktas till fattigare länder. Över 180 länder ska enligt planerna få vaccindoser via det systemet.

Covaxprogrammet har hittills fått 17,7 miljoner Astra Zeneca-doser via SII. Många länder är beroende av det här programmet för att kunna vaccinera sin befolkning.

SII har redan levererat Astra Zenecas vaccin till Brasilien, Storbritannien, Marocko och Saudiarabien.

Indien satsar nu mera på vaccineringar

Indien satsar nu på att utöka vaccineringen av sina egna medborgare.

Premiärminister Narendra Modis regering beslöt den här veckan att från och med den 1 april utöka vaccineringsinsatserna så att vaccineringarna ska innefatta alla över 45 år gamla personer.

I många hårt drabbade delstater hoppas man på att alla vuxna ska få vaccinet.

För tillfället är det enbart äldre människor samt över 45 år gamla personer i riskgrupper som vaccineras i Indien. Hälsovårdspersonal stod först i tur då vaccineringarna inleddes i mitten av januari.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln