Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oro över Aleksej Navalnyjs hälsa i straffanläggningen – regimkritikerns advokater nekades plötsligt tillträde

Från 2021
Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, bakom en glasruta, iklädd uppknäppt, rutig skjorta med t-skjorta under.
Bildtext Aleksej Navalnyjs advokater skulle träffa honom på straffanläggningen på onsdagen men släpptes inte in.
Bild: Moskovan Babuškinskin piirioikeuden lehdistötoimisto / AOP

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs Kremlkritiska anhängare är oroliga för hans hälsa. Det här efter att hans advokater nekats träffa honom i straffanläggningen i Vladimir på grund av "ospecificerade säkerhetsskäl".

Enligt Navalnyjs allierade Leonid Volkov led Navalnyj av allvarliga ryggsmärtor förra veckan. Han förlorade känsla i sitt ena ben och kunde inte stå på det.

Enligt Volkov har Navalnyj fått två Ibuprofeinpiller för smärtan.

Navalnyjs advokater försökte i dag, onsdag, träffa honom för ett överenskommet möte. De har hittills inte blivit insläppta, fastän de har träffat honom så gott som varje dag efter att han förflyttats dit. Straffanläggningen säger att det är på grund av säkerhetsskäl.

– Han kan ha flyttats till fängelsesjukhuset. På grund av omständigheterna med hans hälsa är det här väldigt oroväckande, säger Volkov.

Regimkritikern Navalnyj flyttades från karantänshäkte till en straffanläggning för dryga två veckor sedan.

Aleksej Navalnyj har dömts till två och ett halvt års fängelse för att ha brutit mot övervakningsbestämmelser gällande en tidigare villkorlig fängelsedom.

Vid tiden för domen låg han i koma på sjukhus i Tyskland efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok. Han har också åtalats för att ha förtalat en rysk krigsveteran. Det anses ligga politiska motiv bakom domarna.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln