Vaccinkonflikten dominerar EU-topparnas möte – tecken på försonligare tonläge mellan EU och Storbritannien
Den pågående vaccinkonflikten sätter tonläget för EU-ledarnas videotoppmöte i dag. EU-ledarna väntas bland annat ge förslaget om skärpta exportkontroller grönt ljus.
Bryssel
Trots att det handlar om en generell begränsning som påverkar tiotals länder så är det ingen hemlighet att i synnerhet Storbritanniens vaccinprogram kan komma att lida om leveranser från Astra Zenecas eller Pfizers fabriker i EU stoppas.
Åtgärderna får gehör i flertalet EU-länder som ser kontrollerna som ett sätt för EU att få sin rättmätiga del av vaccinerna.
Man hänvisar till att läkemedelsbolagen exporterat tiotals miljoner doser vaccin från anläggningar i EU samtidigt som i synnerhet Astra Zeneca inte kunnat uppfylla sina löften gentemot medlemsländerna.
Varningar mot protektionism
Men det höjs också röster röster som varnar för konsekvenserna om EU går in för att besvara upplevda orättvisor med protektionism.
Man ser att hoten om exportstopp kan rubba de komplicerade produktionskedjor som vaccintillverkningen bygger på.
Vidare kan kontrollerna på sikt skada EU:s rykte som handelspartner.
- Vi måste varna för nya åtgärder som innebär att vi i olika delar av världen stryper varuflöden så att vi alla blir drabbade, säger Sveriges statsminister Stefan Löfven.
Jakten på diplomatisk lösning fortsätter
Därför fortsätter EU att söka diplomatiska lösningar på den trassliga vaccinfrågan.
Ett tecken på att det här kan vara möjligt var det gemensamma uttalande som EU-kommissionen och den brittiska regeringen kom med igår.
Parterna betonar att kampen mot pandemins tredje våg är gemensam och att man jobbar för att hitta lösningar som bägge parter vinner på.
- I slutändan är öppenhet och globalt samarbete mellan alla länder nyckeln till att äntligen övervinna pandemin och försäkra oss om att vi är bättre förberedda på att möta framtida utmaningar.
Nervositeten ökar i medlemsländerna
Nervositeten över vaccindröjsmålen har ökat i EU-länderna då pandemin igen stärker sitt grepp.
I Polen registrerades igår det högsta antalet nya coronafall hittills. Kurvorna pekar också uppåt i Belgien där restriktionerna skärps ytterligare under de kommande veckorna.
Den interna fördelningen av vaccin inom EU väcker likaså debatt.
I många andra huvudstäder fnyser man åt Kurz utspel som ses som ett sätt att skyfflar över ansvaret för nationella tillkortakommanden på EU.
Joe Biden kopplar upp sig
EU-ledarna får också möjlighet att utbyta tankar med USA:s president Joe Biden då denne kopplar upp sig för en stund via videoförbindelse.
Enligt ett uttalande som Vita huset skickat ut kommer Biden att lyfta fram sin önskan om att återuppliva relationen mellan USA och EU, att kämpa tillsammans mot pandemin och klimatförändringen samt att fördjupa handelsförbindelserna.
Det är första gången sedan 2009 som en amerikansk president deltar i ett EU-toppmöte.
Trots att den nya administrationen i Washington tagits emot med lättnad i EU-kretsen så finns det fortsättningsvis frågor där EU:s och USA:s åsikter går i sär.
Bland annat har USA varnat Tyskland och övriga EU-länder att framskrida med det ryska gasrörsprojektet Nord Stream 2.
EU hoppas i sin tur på att det ska bli lättare att exportera vaccin och ingredienser från USA till EU.