Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bosniska straffen och tama rensningar gjorde Markku Kanerva fundersam – efter matchen som var olik landslaget öppnar han för förändringar: ”Uppställningen lever, Tim har tränat bra”

Från 2021
Finland efter slutsignalen i VM-kvalmatch.
Bildtext Finland hade tre poäng på gaffeln, men tvingades nöja sig med ett kryss.
Bild: Lehtikuva

2–2 i VM-kvalpremiären var inte det som Finland var ute efter. Och det fanns en del att vara missnöjd över. Bland annat en ny straff som fick finländarna att skaka på huvudet.

Finland fick inte den perfekta starten på kvalet till fotbolls-VM i Qatar. Teemu Pukki gjorde två mål, men landslaget klarade inte av att låsa och stänga.

I stället fick Miroslav Stevanovic trycka in 2–2 med fem minuter kvar. En fullträff som fick förbundskaptenen Markku Kanerva att skaka på huvudet.

– Vi kom tillbaka starkt i matchen, men det är givet att det grämer när vi inte lyckades hålla ledningen, säger Kanerva.

– Vi ville verkligen vinna på hemmaplan. Matchen var på det hela taget jämn och motståndet var tufft. Inget överraskade i deras spelstil.

Båda baklängesmålen kom efter att Finland inte lyckades få undan inspel.

– Våra rensningar var dåliga. Vi måste vara skarpare på den punkten.

"Såg inte ut som straff"

När Finland föll borta mot Bosnien-Hercegovina i EM-kvalet 2019 var Kanerva upprörd över en bosnisk straff. Ett och ett halvt år senare var det samma visa.

– Det kändes överraskande att vi låg under. Den straffen kom från ingenstans, säger Kanerva.

Markku Kanerva och Teemu Pukki.
Bildtext Markku Kanerva kunde bara tacka Teemu Pukki efter två nya landslagsmål.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Den grekiske domaren blåste straff efter att Jukka Raitala hade tagit bollen med handen. Raitalas backkollega Joona Toivio är inte överens med domaren.

– Jag stod ett par meter ifrån och tycker inte att det såg ut som straff. Jag fick inte känslan att det skulle bli straff, säger Toivio.

Straffen kom i början av andra halvlek – en period som var svag från Finland.

– Vi fick helt enkelt inte undan bollen. De skapade tryck. Jesse Joronen lyckades ju ta straffen, men det var synd att Pjanic kunde sätta returen, säger Kanerva.

Joronen spelade karriärens viktigaste landskamp och var en av Finlands bästa spelare.

– Han kan verkligen vara nöjd med insatsen.

Match med många avslut

Matchbilden var väldigt olik den som finländska fotbollsvänner har vant sig vid under Kanervas tid. Totalt 31 avslutsförsök i matchen och 8–7 i skott på mål till Bosnien-Hercegovina är inte siffror som får Kanerva att jubla.

– Varför blev det en sån matchbild? Vi måste analysera noggrant hur vår defensiv fungerade. Å andra sidan är det positivt att vi skapar så många lägen mot ett så tufft motstånd.

Kanervas laguttagning överraskade en del. Han gav spelare som Nicholas Hämäläinen, Nikolai Alho och Onni Valakari förtroendet att starta.

Utgångsläget är att vi vill starta med spelare som kan spela i nittio minuter

I paus byttes Valakari ut.

– Det låg taktik bakom det beslutet. Han tvingades jobba hårt i defensiven och vi kunde inte använda hans styrkor. Vi tog in Rasmus Schüller för att få in nya krafter på mitten. De fick jobba mycket i dag.

Lagkaptenen Tim Sparv hoppade in sent i matchen. Kanervas kommentar vittnar ändå om att Sparv kan vara tillbaka i startelvan då Finland möter Ukraina i Kiev på söndag.

– Vi pratade inför matchen och han har spelat väldigt lite på sistone. Utgångsläget är att vi vill starta med spelare som kan spela i nittio minuter. Nu fick Tim hoppa in då vi ledde. Vi hoppades att han skulle vinna dueller och vara med för att försvara ledningen.

– Tim har tränat bra. Uppställningen lever under den här samlingen.

Diskussion om artikeln