Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: En kass kvalkväll – nu åker Finland till Kiev med en rolig höst i potten

Från 2021
Teemu Pukki avslutar i landskamp.
Bildtext Teemu Pukkis två mål hjälpte inte för att vinna matchen mot Bosnien-Hercegovina.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Tre starka år i ryggen. Nu kan ett helt VM-kval bli en väldigt svårlöst ekvation på fem dagar. För att matematiken ska gå ihop måste Finland ha med sig poäng från Ukraina.

Finland i fotbolls-VM?

Märkligare saker har hänt i den digra fotbollshistorien. Det har bara gått fyra år sedan Finland på nära håll såg hur lilla Island förvandlade grus till guld och drömmar till VM-verklighet.

Nu är det Finland som är den nordiska nykomlingen i slutspelssvängen. Ingen vet någonting om hur sommarens EM ska spelas, men under tiden som Finland väntar på koordinaterna är det hög tid att utforska nya möjligheter. Mycket vill som bekant ha mer.

Och så hamnade vi här, med kvalkalkyler som inte stämmer.

Ritningarna var fina och färdiga, men ibland behövs det inte mer än ett sketet försvarsben för att flytta siffrorna i ekvationerna.

Presnel Kimpembe såg till att Ukraina kvitterade, Andrij Sjevtjenko fick en drömstart på VM-kvalet, favoriten Frankrike fumlade och fullbordade en rätt kass kvalkväll för Finland.

Här fanns verkligen marsmatcher som kunde ha öppnat portarna till hela hösten. Nu måste man nästan ställa sig på tå för att skymta det roliga.

På minus direkt

Finland ligger på minus direkt. Planet mot Kiev lyfter i morgon, planerna på en mycket-att-vinna-resa förstördes senast när Jukka Raitala blev definitiv olycksgubbe på Olympiastadion (ett till sketet försvarsben) och styrde in den sena bosniska 2–2-kvitteringen.

När jag frågade om det tidiga läget i kvalgruppen log förbundskaptenen Markku Kanerva och konstaterade att Finland åker till Ukraina som delad gruppetta. Han är knappast lika nöjd över att åka dit med en kittlande kvalhöst i potten.

Den som har gett sig in i leken får leken tåla. Efter poängtapp hemma måste Finland ha med sig poäng borta för att inte ha sömnlösa nätter framför sig.

Så enkelt är det.

Det kommer att spelas kors och tvärs, hit och dit och hur som helst i den här kvalgruppen, men faktum är att Ukraina har en pluspoäng och Finland har två minuspoäng i den förväntade striden om andraplatsen efter första omgången.

Sikten är vag om man ska försöka se hur Finland skulle kunna repa sig från en till tidig smäll och dessutom veta att det återstår två möten med Frankrike på höstsidan.

Inte som stålbadet 2019

Reaktionerna efter 2–2 i kvalpremiären mot Bosnien-Hercegovina (rättvist resultat) vittnar om att landslaget har vant sig vid att vinna. Spelarna var frustrerade efter krysset i en match där Finland lekte med elden.

Avslutsstatistiken skvallrar om nittio minuter som böljade och gungade – något som Markku Kanerva inte tittar på med speciellt blida ögon.

Det här var rätt otypisk Kanerva-fotboll. Inte på samma nivå som stålbadet i Zenica hösten 2019, men Finland hade problem att sortera in motståndarna och sig själva.

Inte så märkligt när man jämför den här startelvan med den trygga uppställningen som spelade Finland till EM. Hälften av spelarna var nya av Kanervas egna, fria vilja eller tvång – ett par av bytena fanns dessutom i lagets allra heligaste delar.

Det är en lågoddsare att landslagets ladugårdsvägg Tim Sparv spelar på söndag. Han har en eländig vinter bakom sig i Grekland, men är landslagets termostat och fortfarande så svår att räkna ihop ett exakt värde på för just den här spelargruppen.

Och när allt kommer omkring har landslaget inte råd att räkna fel en gång till under den här samlingen.

Diskussion om artikeln