Ny undersökning: Att vaccinera patienter för coronavirus innan operation skulle minska dödligheten
Patienter som ska opereras borde räknas till riskgruppen och borde prioriteras i vaccinordningen, det visar den största undersökning som någonsin gjorts inom kirurgin. Tiotusentals dödsfall kunde undvikas om patienterna vaccinerades, enligt undersökningen.
Enligt undersökningen borde också operationspatienter få vaccinet innan den del av befolkningen som inte tillhör någon riskgrupp. På så sätt kunde man förebygga tiotusentals, upp till 60 000 dödsfall världen över under ett års tid.
Det här gäller alltså planerade operationer.
Mellan 0,6 och 1,6 procent av patienter som genomgått en operation smittas av covid-19 efter operationen, om man ser på statistik i hela världen.
En patient som smittats med coronavirus har i sin tur en fyra till åtta gånger större risk att dö inom 30 dagar, jämfört med de patienter som inte smittas av viruset.
Störst är risken bland cancerpatienter som är över 70 år.
Docent Joonas Kauppila vid Uleåborgs universitet föreslår att till exempel cancerpatienter prioriteras i coronavaccineringen.
– Till exempel personer som ska genomgå en canceroperation eller någon annan större operation som kräver att man stannar över natten, bör vaccineras, säger han.
28 miljoner operationer har skjutits upp eller inhiberats under coronapandemin
Att vaccinera personer som ska opereras är ändå ännu viktigare i de länder med mindre resurser, där patienter som opereras varken testas för - eller isoleras från coronavirus, poängterar forskargruppen.
Kauppila anser att man genom att vaccinera operationspatienter skulle komma igång med verksamheten inom kirurgin igen, eftersom man genom att prioritera rätt kunde undvika tusentals dödsfall och komplikationer som sker efter en operation.
Under coronapandemins första våg sköts ungefär 28 miljoner i hela världen upp, eller inhiberades helt och hållet.
Undersökningsresultatet har under torsdagen publicerats i den anrika tidskriften British Journal of Surgery,
Fler än 141 500 patienter från drygt 1600 sjukhus i 116 länder deltog i undersökningen. Nästan 2000 patienter från Finland, Sverige och Danmark var med i undersökningen som är den största som någonsin har gjorts inom kirurgin.