Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska fängelsemyndigheter uppger att Navalnyjs hälsotillstånd är tillfredsställande – medarbetare befarar att hans liv är i fara

Från 2021
Uppdaterad 25.03.2021 10:19.
Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj visar segertecknet i rätten
Bildtext Aleksej Navalnyjs hälsa har försämrats drastiskt sedan rättegången i Moskva tidigare i år, uppger hans advokater.
Bild: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Den fängslade ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs hälsotillstånd är stabilt, uppger ryska fängelsemyndigheter efter att Navalnyjs medarbetare slagit larm om hans försämrade hälsa.

Fängelsemyndigheterna uppger till nyhetsbyrån Interfax att Navalnyj genomgått en undersökning och att hälsovårdspersonalens slutsats är att patientens hälsotillstånd är stabilt och tillfredsställande.

Navalnyjs medarbetare uttryckte oro över oppositionsledarens hälsotillstånd efter att hans advokater inte fått träffa honom under ett besök i fängelset.

Efter nervgiftsattacken i augusti som var nära att ta hans liv flögs Navalnyj till Tyskland för vård.

Han greps och dömdes till fängelse då han återvände till Ryssland i januari. Navalnyj avtjänar sitt straff i en straffkoloni utanför Moskva.

Navalnyjs advokat Olga Mikhailova uppgav på onsdagen att oppositionsledare lider av ryggsmärtor och att han tappat känseln i sitt ena ben.

Navalnyj har fått besöka en neurolog, men oppositionsledaren fick inte veta vad han lider av. Enligt Michailova fick Navalnyj endast ibuprofen mot smärtan.

‒ Det var all vård han fick, sa hon till AFP och tillade att pillren inte hjälpte.

‒ Jag vet inte vad han lider av. Han måste få besöka en riktig läkare, tillade hon.

Navalnyjs medarbetare är oroade över hans plötsligt försämrade tillstånd.

‒ Vi befarar att Navalnyjs liv är i fara och kräver att hans advokater omedelbart får träffa honom, skriver Navalnyjmedarbetaren Maria Pevtjich på Twitter.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln