Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Osäkerheten kring coronapandemin gör att många väljer att inte ordna sommarläger i år – men intresset för att delta i sommarläger är stort

Från 2021
Uppdaterad 30.03.2021 09:42.
En tolvårig flicka leder en häst som en mindre flicka rider på, på en sandplan.
Bildtext Arkivbild. Ridning är ganska långt en individuell hobby. Därför går det ganska bra att hålla ridläger även under coronapandemin.
Bild: Yle/Marie Söderman

Anmälan till sommarläger ska göras nu och intresset är stort

4:41

Färre sommarläger i år - många vågar ändå köra på

9:00

I år har anmälningen till sommarläger kommit igång lite senare än vanligt på grund av coronapandemin. En del lägerarrangörer har valt att inte ordna läger alls i sommar. Men det finns också de som försöker.

Föreningen Luckan har sedan år 2011 samlat barnläger i hela Svenskfinland i Sommarkompassen. Men från och med i år har sommarlägren flyttats över till Luckans tjänst fritid.fi. Fritidstjänsten har redan tidigare visat fritidsutbudet i Huvudstadsregionen, men när det gäller sommarläger så visar databasen sommarläger i hela Svenskfinland. Redan nu finns det flera läger inskrivna som hålls i Åboland.

- Jag tänker vara hoppfull, för tillfället har vi 48 läger inskrivna i databasen, men vi öppnade ju också vår tjänst lite senare i år, så det kan komma fler läger ännu, säger Karl Norrbom, informatör på Luckan.

Ett tält med upphängda handdukar.
Bildtext Övernattningsläger är svårare att genomföra under coronapandemin.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

”Jag är säker på att det finns barn som gärna deltar i lägren”

Tidigare år har antalet läger i föregångaren Sommarkompassen varit cirka 300 till 400. Norrbom medger att en orsak till att antalet läger är färre än tidigare år kan bero på att alla lägerarrangörer ännu inte hittat till den nya sidan. Men främst är det ändå osäkerheten med coronapandemin som påverkar.

- Jag har talat med en del lägerarrangörer som tyvärr inte kommer att kunna ordna sina läger i sommar. Så jag hoppas att alla som funderar på att ordna läger i sommar går in och lägger in sina läger, säger Norrbom.

Fortfarande finns det mycket osäkerhet kring hur coronaläget kommer att se ut i sommar och det är möjligt att läger som planeras måste omformas eller ställas in. Ifjol var det många lägerarrangörer som ställde in sina övernattningsläger och en del som istället valde att ordna läger på distans.

När det gäller att få deltagare till lägren tror Norrbom däremot inte att det kommer att vara ett problem.

- Jag är säker på att det kommer att finnas barn som gärna deltar i de här lägren om de kan genomföras. Många är trötta på att träffas digitalt, så jag tror att det finns en längtan till de här riktiga mötena. Vi vet inte hur det går, men vi måste se framåt och hoppas att det blir ett normalare läge någon gång, säger Norrbom.

”Vi kör på, alla förstår om vi måste avboka”

Även om det ser ut som att antalet sommarläger blir färre än tidigare år, så finns det också de som planerar att hålla läger i alla fall nästan som vanligt. Ridläraren Pia Kulla, som äger ett ridstall i Pargas, siktar på att hålla ridläger också i sommar.

- Jag tvekade en kort stund. Men eftersom vi hade så många föräldrar som bad oss att att inte stänga då så många andra stänger. Så då tänkte jag att vi kör på och alla förstår ändå om vi måste avboka, säger Kulla.

Totalt planerar stallet att ha åtta läger från ponnyklubbar till övernattningsläger, både för nybörjare och längre hunna. Men om det inte är möjligt att ordna övernattningsläger, så kan också lägren hållas som dagsläger.

- Det har varit väldigt populärt, när vi släppte datumen var det som en Madonna-konsert, lägren fylldes på ett par dagar. Det finns några ströplatser kvar på vissa läger, säger Kulla.

Kvinna med häst.
Bildtext Pia Kulla, här med sin egen häst Manta, har haft ridskola sedan år 2018.
Bild: Carmela Johansson/Yle

”Vi får hela tiden nya kunder, också från andra orter”

Intresset för ridning ökar hela tiden och i dag har ridstallet i Pargas ca 130 ridelever från barn till vuxna. I stallet finns totalt 23 hästar, varav de flesta är i ridskolans bruk. För att ridskolan ska kunna utvidga mer, behövs flera hästar.

Till skillnad mot många andra hobbyer har ridskolan kunnat hålla i gång nästan som vanligt. Ridundervisningen sker i små grupper och hästarna görs i ordning utomhus, med distans till andra ryttare.

- Vår verksamhet har vuxit ganska mycket, vi får hela tiden nya kunder, också från andra orter. Coronapandemin påverkar säkert också. Då många andra verksamheter stängs, vill man prova på något nytt, säger Kulla.

De flesta kunderna kommer från Åboland, men sommartid har stallet kunder från olika håll i Finland.

- Ifjol då vi ändrade våra övernattningsläger till dagsläger hade vi lägerdeltagare från Helsingfors, där föräldern valde att ta in på ett boende i närheten och distansjobba, så att deras barn kunde delta i lägret, säger Kulla.

Ridlägren kan ordnas även om coronarestriktionerna fortsätter att vara strikta även under sommaren. Kulla kommer endast på en situation som kan leda till att lägren måste ställas in.

- Om det blir ett totalt utegångsförbud, då blir det nog svårt. Men jag hoppas att det inte går till det, säger Kulla.

Hästar i en hage.
Bildtext De flesta av stallets 23 hästar används i ridskolan. Men om antalet elever växer ytterligare, behövs flera hästar.
Bild: Carmela Johansson/Yle

”Det är jättesvårt att veta just nu”

För alla lägerarrangörer har beslutet om att ordna läger i sommar ändå inte varit lätt. Susanne Nyman, som är verksamhetsledare för 4H i Pargas, har i år funderat extra mycket på om föreningen ska ordna sommarläger eller inte.

- Det är jättesvårt att veta just nu. Jag har väntat och försökt pejla läget, men nu har jag satt ut lite datum. Jag har planerat ett miniläger i juni, som brukar vara jättepopulärt. Jag delar in dem i mindre grupper, men inte vet jag ännu om jag kan hålla lägret, säger Nyman.

Kvinna framför ett rött hus.
Bildtext Susanne Nyman tycker att det är frustrerande att planera läger, när man samtidigt inte vet om de kommer gå att genomföra.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Färre barn får plats på årets läger

Förutom minilägret har 4H även planerat att hålla en matskola i augusti och ett djurläger i Brusaby på Kimitoön i juni. Nyman har också frågat familjerna om de är intresserade av att delta i läger i sommar.

- Det finns både de som väntar på läger och de som sagt att de inte kan delta i år, eftersom det finns personer i deras närhet som hör till riskgrupper. Då anmälningen till vår matskola öppnades gick alla platser åt på tre minuter, säger Nyman.

Överlag är det färre barn som får plats på lägren i år. Lägret i Brusaby brukar normalt ha 70 deltagarplatser, men i år blir antalet platser kanske kring 40. Om epidemin fortsätter in i juni, så måste lägret i Brusaby inhiberas, eftersom det på grund av Axxells egen verksamhet inte är möjligt att flytta lägret till slutet av sommaren.

- Det värsta är att vi inte vet hur det blir. Det är ganska mycket arbete att avboka allt om lägren måste inhiberas, säger Nyman.

4H:s matskola i Pargas
Bildtext Arkivbild. 4H:s matskola är populär, årets platser gick åt på tre minuter.
Bild: Yle/Annika Holmbom

"Det är jätteviktigt att få träffa sina vänner”

För tillfället är mycket av 4H:s verksamhet på paus eller på distans. Men Nyman hoppas att hon snart kan träffa sina barn och unga igen. Även om det är dyrare att ordna flera träffar med mindre grupper ser hon ändå att de fysiska träffarna behövs.

- Jag tror att det är jätteviktigt. Speciellt barn som kanske inte har det så bra hemma, men också de barn som har det bra hemma, längtar efter att ha lite hobbyn, få träffa sina vänner och öva sina sociala kunskaper. Den här tiden i livet är så rolig, det är synd att de missar det sociala, säger Nyman.

Diskussion om artikeln