Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Obligatoriskt för passagerare på Åbo flygplats att ta ett coronatest

Från 2021
En blå skylt med texten "Ankommande flyg" på finska, svenska och engelska.
Bildtext Arkivbild. Passagerare som anländer till Åbo flygplats ska genomgå obligatoriska hälsogranskningar.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Passagerare som anländer till Åbo flygplats ska genomgå obligatoriska hälsokontroller. I praktiken innebär det här att resenärerna ska coronatestas.

Beslutet har tagits av Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland och är i kraft från och med torsdagen den 25 mars till den 8 april.

Enligt ett pressmeddelande från Regionförvaltningsverket gäller beslutet sådana personer som kommer från riskländer. Till riskländer hör sådana länder där incidensen av coronaviruset överstiger 25/100 000 personer under två veckor.

Passageraren kan också presentera ett intyg över ett negativt coronavirustest som har tagits högst tre dygn före inresan. Det är också möjligt att visa ett intyg över att personen insjuknat i covid-19 högst sex månader tidigare.

Personer som inte berörs av de obligatoriska hälsokontrollerna är transport- och logistikpersonal inom godstrafiken när de är i arbete samt barn som är födda 2008 eller senare.

Ett flyg i veckan anländer för tillfället från utlandet till Åbo flygplats. Flyget kommer från Gdansk i Polen. På det senaste flyget den 21 mars testades 31 av 33 passagerare. 3 personer testade positivt för coronaviruset.

Diskussion om artikeln