Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Adlercreutz: Hälsovårdsmyndigheternas vädjan vägde tungt då beslut om begränsningar i rörelsefriheten fattades – också vaccinordningen bör ändras

Från 2021
Anders Adlercreutz ler.
Bildtext Vi har under hela den här krisen lyssnat på hälsomyndigheterna och baserat hela politiken på deras rekommendationer och det kändes inte hållbart att i den här situationen avvika från dem, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Hälsomyndigheternas rekommendationer var avgörande då Svenska riksdagsgruppen igår kväll fattade beslut om hur man ska förhålla sig till förslaget om begränsningar i rörelsefriheten, säger Anders Adlercreutz, riksdagsledamot och ordförande för Svenska riksdagsgruppen. Regeringens sammanhållning var helt sekundär i det här sammanhanget, enligt honom.

Svenska riksdagsgruppen var den sista att fatta beslut om och godkänna förslaget om begränsningar i rörelsefriheten. Beslutet fattades sent på onsdag kväll.

Enligt Adlercreutz var det helt avgörande att hälsomyndigheterna Institutet för hälsa och välfärd, Social- och hälsovårdsministeriet samt Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt under onsdag kväll ytterst kraftigt vädjade till beslutsfattarna att införa begränsningar i rörelsefriheten.

– I synnerhet THL sa att de inte ser att det finns en annan möjlighet. I de här situationerna talar man så klart alltid om sannolikheter och det är svårt att förutspå hur det går långt framåt i tiden men THL och HUS var övertygade om att det finns en stor risk för att situationen blir okontrollerbar om vi inte gör något nu, och då skulle vi stå inför mycket värre beslut om några veckor, sa Adlercreutz.

Vi tycker att det kommer sig ganska naturligt att om vi nu inför speciella begränsningar i individens rättigheter så ska det också synas i vaccineringsordningen

Gruppen insåg då enligt Adlercreutz att man är tvungen att gå vidare med de nya begränsningarna.

– Hälsomyndigheternas syn spelade en helt avgörande roll i beslutet. Vi har under hela den här krisen lyssnat på hälsomyndigheterna och baserat hela politiken på deras rekommendationer och det kändes inte hållbart att i den här situationen avvika från dem.

Enda sättet att få bukt på hemmafester och stora sammankomster

Att hålla regeringens led raka i den här situationen var enligt Adlercreutz en helt sekundär fråga.

Man försöker nu uttryckligen gå åt den grupp som man har uppfattat har varit ett speciellt problem

– Regeringens sammanhållning diskuterades inte alls. Vad det skulle ha betytt om vi skulle ha tänkt annorlunda, det tog vi inte alls upp i går, säger han.

Det som var svårast för SFP att acceptera var att nu införa ett makttvång och begränsa var och hur folk får röra sig.

– För de flesta har det här ändå en mycket liten inverkan eftersom det finns så många undantag i förslaget. Man försöker nu uttryckligen gå åt den grupp som man har uppfattat har varit ett speciellt problem, säger han.

Han syftar då till exempel på att det fortfarande har ordnats privata fester och att unga hänger i köpcentrum.

– Den juridiska expertisen som vi hörde sa att det egentligen inte finns några andra sätt att gå åt de här grupperna – att få bukt med det här problemet som har lett till en väldigt stor spridning, säger Adlercreutz.

Vaccinordningen bör ändras anser Svenska riksdagsgruppen

Adlercreutz och den svenska riksdagsgruppen anser att vaccinordningen samtidigt borde ändras.

– Vi tycker att det kommer sig ganska naturligt att om vi nu inför speciella begränsningar i individens rättigheter så ska det också synas i vaccineringsordningen, säger han.

Att vaccinordningen ändras ligger enligt honom i hela Finlands intresse.

Tydliga mål när det gäller smittsiffrorna skulle hjälpa människor att acceptera det här och att se ljus i ändan av tunneln

– Vi vet nu att om det dyker upp härdar på vissa ställen så sprider de sig lätt. Vi kan inte bara införa lokala begränsningar eftersom härdarna påverkar större områden. Om vi får bukt med de här härdarna så blir det bättre för hela landet. Då har vi mindre behov av begränsningar och vi kommer snabbare ut ur tunneln, säger Adlercreutz.

Viktigt att veta när begränsningarna kan lyftas

När förslaget tas i kraft – om uppskattningsvis en vecka så måste man bedöma hur de nuvarande begränsningarna har inverkat på läget.

Kansanedustaja Anders Adlercreutz kävelemässä valtiosaliin johtavia portaita pitkin RKP:n eduskuntatyöntekijöiden työntekijöiden kanssa.
Bildtext Beslutet om att Svenska riksdagsgruppen godtar begränsningarna i rörelsefriheten kom sent på onsdag kväll.
Bild: Jani Saikko / Yle

– Om läget då är bättre, om det ser bra ut, då ska man inte alls ta i bruk de här begränsningarna, säger han.

Under de tre veckor som begränsningarna i rörelsefriheten pågår ska man också följa med läget och kontinuerligt bedöma situationen och genast då begränsningarna är slut bedöma om de alls fungerar.

– Därför vore det också bra om man skulle fatta beslut om klara siffror eller gränsvärden för när begränsningarna kan lyftas. Jag tror det också skulle hjälpa människor att acceptera det här och att se ljus i ändan av tunneln om vi klart sätter upp vissa mål som vi ska nå.

Diskussion om artikeln