Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Karis vattentorn bjuder på stjärnor, kometer och förstås det väsentliga: "Vi dricker nog bra vatten här i många år framåt"

Från 2021
Uppdaterad 29.03.2021 08:06.
Karis vattentorn sett ur luften. Dis och sol, tidig marsmorgon. Gör himlen svagt rosa, orange, lila och blå.
Bildtext Karis vattentorn liknar ett slott eller en borg. Det var också arkitekt Hilding Ekelunds tanke. Så här vackert ser Karis vattentorn eller vattenborg ut en tidig marsmorgon när solen har gått upp och nattens dis och dimma håller på att skingras.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Vattentornet i Karis har restaurerats och stått färdigt ungefär ett år. När coronaläget är över ska det ordnas öppet hus i arkitekt Hilding Ekelunds skapelse som i år faktiskt firar 70 år.

Allt har förnyats, både utvändigt och invändigt. Den korrugerade plåten som alltför länge täckte fasaden har tagits bort. Det cylinderformade tornet har återfått sin forna glans, det vill säga sin vita rappning och tekniken har bytts ut.

Renoveringen körde i gång våren 2019 och de sista detaljerna och jobben fixades sommaren 2020.

Nu är landmärket på berget i centrum av Karis en glädje för alla som går eller åker förbi.

Karis vattentorn, fotat från marken. Klarblå himmel, vårvinter. Tornet är omringat av tallar, höga furor.
Bildtext Där står vattentornet, ungefär mittemot Karis järnvägsstation, vid "Stationsbackan". Tornet är ungefär 120 trappsteg högt, det vill säga 24 meter. När man går uppför blir man flåsig, när man går ner blir man yr, i synnerhet om man låtsas vara hurtig och spurtar nerför spiraltrappan.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

I något skede hoppas direktör Klara Eklund vid affärsverket Raseborgs vatten också att man kan visa lite mera av vattenverket.

Hela renoveringen kostade nästan en miljon euro, men så var det också mycket som förnyades och som inte är synligt, men ack så viktigt.

– Det är en ganska krävande konstruktion. Här är väldigt mycket vatten i tornet och konstruktionen ska hållas, så det ska göras ordentligt, säger Klara Eklund.

En kvinna står ute, högt uppe i ett vattentorn. Dis och Karis centrum i bakgrunden.
Bildtext Klara Eklund säger att hon tycker om vattentorn. Hon berättar också att Karisborna använder vatten förståndigt. Man kan alltså anta att de inte drar desto längre arior i duschen och det är ju bra med tanke på allas vår miljö.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Ovanpå vattentornet i Karis finns ett litet observatorium som sällskapet Natura har hand om.

Under renoveringen passade föreningen på att renovera det teleskop som har funnits högst uppe, under kupoltaket allt sedan vattentornet blev färdigt.

Nu är teleskopet upprustat av sällskapet Naturas ordförande Max Forsman.

– Teleskopet är äldre än vattentornet. Det har funnits i en egen liten byggnad ner på berget. Hilding Ekelund och de andra kommunala filurerna tyckte att man bygger ett observatorium på vattentornet, att det blir ju häftigt, återger Max Forsman hur det kom sig att teleskopet flyttade till vattentornet.

Teleskopet är ett handarbete av professor Yrjö Väisälä, som både byggde teleskopet och slipade linsen år 1948 i Åbo. Efter det har inget gjorts, så det har gått väldigt många timmar arbete i Max Forsmans garage att renovera det stora, medfarna och mycket tunga teleskopet.

En man i 30-årsåldern bakom ett stort teleskop. Han står inne i ett runt, kupolformat rum.
Bildtext Max Forsman och en del av teleskopet som är byggt i metall, bland annat mässing. Allt var inte riktigt hopmonterat när Yle Västnylands utsända redaktör skulle sikta mot stjärnorna. Men några Karisbor såg hon nog från balkongen.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

– Jag har plockat isär teleskopet och fixat alla mekaniska delar. Linsen har jag inte vågat röra, den har jag skickat till Helsingfors till en expert på linser. Nu är den professionellt putsad och ska hålla i 70 till i vår användning.

Hur långt man ser med det här teleskopet, som alltså är byggt i metall och mässing, är oklart. Så hemskt mycket klokare blir man inte av Max Forsmans svar.

– Så långt ögat når och sedan hjälper fantasin till resten!

Däremot lär man man inte se om det finns liv på mars, men nog stjärnor, stjärnstoff och kometer.

Här kan du lyssna på hela intervjun med Max Forsman. Artikeln fortsätter efter det.

Max Forsman har renoverat det över 70 år gamla teleskopet i observatoriet ovanom Karis vattentorn, håller minst lika länge till

8:10

Max Forsman, ordförande för sällskapet Natura får frågan vad ha tycker om det nyrenoverade vattentornet.

– Jag förväntade mig nog att det blir fint, men det blev fruktansvärt fint och vi dricker nog bra vatten här många år framåt.

Klara Eklund, direktör för Raseborgs vatten får samma fråga, fast lite mer ledande, det vill säga om hon tycker att det här är det finaste vattentornet i Raseborg.

Hon väljer att svara diplomatiskt eftersom hon trots allt också är chef för vattentornet i Pojo och både gamla och nya vattentornet i Ekenäs.

– Det där, hm, om jag har ett speciellt förhållande till Karis vattentorn? Nja, det är ett jättefint vattentorn, det är nog ett av de finare vattentornen, säger Klara Eklund.

Här kan du lyssna på hela intervjun med Klara Eklund

Vattenverksdirektör Klara Eklund lovar öppet hus och rundvandringar i nyrenoverade Karis vattentorn när coronaläget är över

7:31

Artikeln korrigerades 29.3 kl 05.06: Yrjö Väisänen ändrades till Yrjö Väisäla.

Diskussion om artikeln