Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Löftet från Danmark: Minst 12 000 åskådare på Parken när Finland spelar EM-premiär i Köpenhamn

Från 2021
Uppdaterad 25.03.2021 17:04.
Finland jublar efter mål.
Bildtext Finland är samlat just nu och öppnade VM-kvalet med kryss mot Bosnien-Hercegovina i går.
Bild: Lehtikuva

Den 12 juni ska Finlands herrlandslag göra EM-debut i fotboll. Och det blir rätt mycket publik på premiären mot Danmark – åtminstone om man ska tro på dagens uttalanden från den danska regeringen.

Minst 12 000 åskådare ska få komma till Parken i Köpenhamn under EM-matcherna på dansk mark, säger kulturministern Joy Mogensen enligt Danmarks Radio.

Det betyder att Danmark går med på Uefas krav på att minst 30 procent av arenans kapacitet ska kunna användas under EM-slutspelet. Det ryms drygt 38 000 åskådare på arenan i Köpenhamn.

– En expertgrupp kan eventuellt höja den siffran, säger Mogensen.

Danmark kommer att spela sin tre gruppspelsmatcher i EM på Parken. Dessutom är tanken att en åttondelsfinal avgörs i Köpenhamn.

Enligt DR har det danska fotbollsförbundet som mål att Parken ska fyllas till hälften.

Det är fortfarande inte bekräftat att EM-slutspelet avgörs som planerat i tolv olika städer runtom i Europa. Besked från Uefa ska komma i april.

Vaccin på köpet i Ryssland?

Efter premiären mot Danmark är planen att Finland möter Ryssland och Belgien i S:t Petersburg. Även i Ryssland är man övertygade om att matcherna spelas där – och dessutom med publik.

S:t Petersburgs vice stadsdirektör Boris Piotrovskij säger till ryska nyhetsbyrån Tass att ett officiellt besked kommer i april.

Det är fortfarande oklart om utländska fotbollssupportrar i så fall skulle kunna resa till Ryssland. Piotrovskij säger i Tass-intervjun att ett alternativ är att locka supportrar med att det ryska coronavaccinet Sputnik V tillhör paketet.

EM-arenan i S:t Petersburg används som vaccineringsstation just nu.