Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Livlig debatt på riksdagens frågestund om begränsning av rörelsefrihet: "Måste detta göras, kan det övervakas, är det tillräckligt?"

Från 2021
Uppdaterad 25.03.2021 18:45.
Programmet är inte längre tillgängligt

Begränsningarna i rörelsefriheten präglade debatten när riksdagen samlades till muntlig frågestund på torsdagen. Det räcker inte att stoppa trafiken vid gränserna. Smittan sprids mest vid kontakter i landet, försäkrade ministrarna.

Stäng gränserna effektivare med obligatoriska coronatest, var kravet från många riksdagsledamöter vid torsdagens frågetimme.

Men bara två procent av coronasmittan kommer nu från utlandet. Det är därför man måste begränsa finländarnas rörlighet och fysiska kontakter med varandra, intygade flera ministrar.

Inget hemlighetsmakeri men många åsikter

Hur det exakt ska gå till framgår av lagförslaget som lämnades till riksdagen. Många kritiserade regeringen för hemlighetsmakeri.

Samlingspartiets Petteri Orpo lovade sitt stöd till regeringen. Det skulle gälla om vaccineringsordningen läggs om och man prioriterar befolkningen i de värst drabbade och smitthotade områdena i huvudstadsregionen.

Men något sådant förslag finns inte, lovade statsministerns ersättare Annika Saarikko upprepade gånger, trots att många i oppositionen efterlyste det.

Specialgrupperna beaktas

Många riksdagsledamöter plockade fram specialgruppernas behov när rörelsefriheten begränsas. Ministrarna lovade beakta bland annat ensamboende, enföräldershushåll, kristnas behov av själavård, de smittutsatta lärarna och Helsingforsarna.

Små och medelstora företag är i blickpunkten för specialstöd när butikerna måste stängas, men de värsta prognoserna om ekonomiska förluster sköts ner. Stödpaket är ändå på kommande, lovade näringsminister Lintilä.

Rädslan för ökande arbetslöshet beaktades också när företagen nu måste stänga ner. Polisen ska få mer resurser och tjänster för att klara sina nya uppgifter.

Det är oppositionens riksdagsledamöter som brukar dominera med kritiska frågor till ministrarna. Men den här gången fick också regeringspartiernas ledamöter rikligt med tid för frågor och debattinlägg.

Långtifrån alla ministrar var på plats. Statsminister Sanna Marin var frånvarande på grund av ett EU-toppmöte på distans som pågick samtidigt.

Riksdagen inleder behandlingen av rörelsefriheten på fredagen. Vid samma plenum slutbehandlas uppskjutningen av kommunalvalet. Följande gång samlas riksdagen undantagsvis på söndag, för att därefter kunna hålla påskledigt.

Här kan du läsa den avslutade livebloggen från riksdagen:

Diskussion om artikeln