Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ny utsiktsplats för att spana in vandringsfiskar i Billnäs

Från 2021
En illustration som visar en fiskväg och en utsiktsplats vid den.
Bildtext Utsiktsplatsen består av ett observationsdäck och en pontonbro. De kan bli färdiga redan till sommaren.
Bild: Raseborgs stad / JS Bygg & Design

Snart kan vem som helst kolla om den nya fiskvägen i Billnäs lockat laxar och andra vandringsfiskar. Staden planerar en utsiktsplats längst uppe på fisktrappan som har byggts vid forsen i Billnäs bruk.

Det blir frågan om ett observationsdäck och en pontonbro som leder till utsiktsplatsen. De kan bli färdiga redan till sommaren.

Från utsiktsplatsen längst uppe vid fisktrapporna ska man kunna följa den årliga fiskvandringen upp till Svartån och sedan tillbaka till havet.

Utsiktsplatsen ska i sin tur utgöra en del av en ny vandringsrutt genom bruket. Vid rutten ska det finnas informationstavlor om brukets historia och miljö.

Det skrev Raseborgs stad för en tid sedan på sin webbplats.

"För tidigt att säga vem som betalar vad"

"Det här projektet förverkligas stegvis. Första steget är bryggan."

Det säger chefen för samhällsteknik Piia Nordström på Raseborgs stad. Hon vill ännu inte säga något om tidtabellen för bruksrutten som ska bli ungefär två kilometer lång.

"Planen är för tillfället under arbete. Det är ännu oklart om det blir aktuellt att bygga någonting i år", säger Nordström per e-post.

Det finns flera markägare som påverkas och deras åsikter påverkar planerna.

En annan faktor är om det finns kvar pengar efter att bryggan har byggts, säger Nordström.

Det är nämligen Raseborgs stad som i huvudsak står för kostnaderna för utsiktsplatsen.

Ny led förenar befintliga rutter

Den nya leden genom Billnäs bruk innehåller inte mycket nytt utan den utnyttjar de rutter som redan finns, till exempel Banvallen och den ännu inte helt färdiga gång- och cykelbanan längs Svartåns strand från Karis till bruket.

"Tanken att man kan ta sig till Billnäs längs med de här rutterna och sedan besöka bruket och den här nya rutten."

I praktiken behövs endast ett litet avsnitt nybyggd led, ungefär 150 meter. Någon kostnadsuppskattning finns ännu inte, då staden ännu inte heller har gjort upp planen för rutten.

"Det är fortfarande tidigt att säga vem som betalar vad. Det finns möjliga samarbetspartners som är villiga att ansöka om finansiering från olika källor för till exempel skyltningen", säger Piia Nordström.

Diskussion om artikeln