Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Nu blir det tvångssemester" – Så här säger Åboborna om de kommande begränsningarna i rörelsefriheten

Från 2021
Uppdaterad 26.03.2021 08:51.
Man med ljusblå skjorta, svar ansiktsmask står med armarna i kors mitt i en vinylaffär.
Bildtext Felix Manell, som driver en skivaffär i centrala Åbo, undrar ifall regeringen har tagit småföretagarna i beaktande när de inför begränsningar i rörelsefriheten.
Bild: Carl Fahllund / Yle

Det finns en förståelse för begränsningarna i Åbotrakten

6:34

Vårsolen skiner på Åbos gator, men på horisonten hopar sig ändå några orosmoln.

Begränsningar i rörelsefriheten kan bli vardag i Åbotrakten. Enligt regeringens förslag blir det förbjudet att röra sig på andra platser än på gården vid sitt eget hem.

Men det finns ändå en lång lista med undantag. Det handlar till exempel om vardagssysslor, mat, hälsa, studier, att tjäna sitt levebröd och att hjälpa nära och kära.

De Åbobor vi har talat med har förståelse för att begränsningar införs, men många påpekar också att det är en hård linjedragning från regeringens sida.

"Medborgerlig rättighet att röra sig fritt"

Pensionären Leena Tiusanen säger att begränsningarna inte kommer att påverka hennes liv nämnvärt men att hon kommer att fortsätta att röra sig utomhus, oavsett vilka restriktioner som införs.

För Cecilia Kronberg, som studerar i Åbo, har coronavardagen blivit det nya normala. De nya begränsningarna skulle ändå innebära att det blir svårare att träffa vänner och familj som bor i andra regioner.

- Eftersom coronaläget är mycket värre här i Åbo jämfört med hemma i Borgå så känner jag att jag måste ta mitt ansvar. Nuförtiden funderar man mycket noggrannare på vart man får åka, säger Kronberg.

Kronberg, som studerar samhällsvetenskap vid Åbo Akademi, säger att hon känner sig kluven inför regeringens besked.

- Vi lever i exceptionella tider, men samtidigt är det vår medborgerliga rättighet att få röra sig fritt i samhället. Någon form av åtgärder är nog ändå på sin plats. Min rörelsefrihet är nog värd att begränsa ifall det räddar någon annans liv.

En buss står vid ett övergångsställe, ett rött trafikljus i förgrunden.
Bildtext Den här veckan begränsades passagerarmängden i kollektivtrafiken i Egentliga Finland. Syftet är att förhindra virusspridningen i regionen.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Frisören: "Svårt att ordna take away-klippning"

Småföretagare som frissor och kvartersbutiker, där besök inte anses nödvändiga, hör till de som lider mest av begränsningarna.

Yle Åboland har talat med frisören Mikaela Fagerlund. Hon berättar att begränsningarna sannolikt leder till att frisörsalongen tvingas stänga.

- Ifall våra kunder inte får komma till salongen så kan vi ju inte fortsätta med verksamheten. Tyvärr kan vi inte ordna någon "take away"-klippning.

Fagerlund hoppas på att regeringen kommer att erbjuda stöd för företagare som drabbas av begränsningarna.

- Under hela coronaåret har vi tampats med minskat kundantal, och nu försvinner våra sista kunder, säger Fagerlund.

Begränsningar innebär tvångssemester för företagare

Vi har också pratat med Felix Manell, som driver en skivaffär i Åbo. Han berättar att det skulle kännas dumt att hålla öppet ifall kunderna ändå inte får besöka affären.

- Kundantalet har redan minskat så mycket. Ibland kan det gå hela dagar utan att en kund dyker upp. Så nu blir det nog "tvångssemester". Ifall regeringens förslag går igenom betyder det katastrof för många små butiker och verksamheter.

Man med ljusblå skjorta, svar ansiktsmask står med armarna i kors mitt i en vinylaffär.
Bildtext Manell tror inte att små butiker är de största smittospridarna.
Bild: Carl Fahllund / Yle

Manell har förståelse för att regeringen är tvungen att införa åtgärder, men han ställer sig frågande till huruvida de har tagit småföretagare i beaktande.

Det är självklart att det är viktigare att besöka en mataffär än att köpa en begagnad vinylskiva, men det är viktigt att komma ihåg att musik också ger välmående åt väldigt många.

― Felix Manell, företagare.

Regeringspartiernas riksdagsgrupper har nu godkänt lagutkastet, genom vilket rörelsefriheten temporärt skulle begränsas. Förslaget går nu vidare till riksdagen för behandling.

Oppositionen motsätter sig begränsningar i rörelsefriheten och det finns också meningsskiljaktigheter inom regeringen om saken.

Diskussion om artikeln