Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige återupptar Astra Zeneca-vaccinationer, men Danmark förlänger pausen

Från 2021
Vaccineringar förbereds i Borgå.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Sverige gör som Finland och ger nu Astra Zeneca-vaccinet till över 65-åringar. Danmark förlänger pausen i tre veckor till och Norge väntas ge besked ännu den här veckan.

Folkhälsomyndigheten i Sverige meddelade i dag att Astra Zenecas vaccin kan ges till alla som är över 65 år gamla. Vaccinet har en god skyddseffekt för äldre och de misstänkta biverkningarna som gjorde att vaccinet pausades har inte setts hos personer över 65, konstaterar FHM.

– Astra Zeneca är ett väldigt effektivt vaccin och det finns ett stort behov av skydd hos de äldre, inte minst nu med ökande smittspridning, sade statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff.

Han hänvisade till nya studier från bland annat Storbritannien och USA om att vaccinet har god skyddseffekt mot covid-19.

– Skyddseffekten är väldigt bra. Det fanns lite tveksamheter i början för att det saknades data men nu har det kommit stora studier som visar väldigt tydligt att det här skyddar väldigt väl, särskilt mot allvarlig sjukdom.

Astra Zeneca är ett väldigt effektivt vaccin och det finns ett stort behov av skydd hos de äldre

För yngre gäller däremot en fortsatt paus, och det gäller även för den andra dosen, eftersom de allvarliga biverkningar som rapporterats gäller yngre personer.

– Det dyker upp några nya fall lite här och där i Europa. Därför är vår samlade bedömning att vi fortsätter med pausen i den gruppen tills vi har fått mer information om hur riskerna ser ut.

Gällande vaccinationstakten överlag har drygt en miljon svenskar nu fått den första dosen, och drygt 400 000 har fått två doser.

Bland klienterna inom äldreomsorgen är vaccintäckningen nu hög: 93 procent av de som bor på äldreboenden har fått den första dosen och 87 procent den andra, och inom hemtjänsten har 75 procent fått den första och 47 procent den andra.

Danmark väntar i tre veckor till

I Danmark har däremot hälsomyndigheterna meddelat att Astra Zeneca pausas i upp till tre veckor till.

Direktören för Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, sade på en pressträff i dag att det är möjligt att pausen upphör tidigare.

– Det beror på våra undersökningar. Men vi har värderat att vi behöver mer tid, sade han.

Danmark pausade Astra Zeneca-vaccinet redan den 11 mars efter misstankar om blodproppar, låga nivåer av blodplättar och i vissa fall blödningar.

Brostrøm medger att beslutet att förlänga pausen kan uppfattas som "dansk överförsiktighet". Men han säger också att danskarna har hög tilltro till vaccin, bland den högsta i EU, och därför är det viktigt att vara noga.

Norge meddelade torsdag för en vecka sedan att besked om Astra Zeneca-vaccineringarna kommer den här veckan, så besked därifrån väntas snart.