Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Svenska Yle live: Fem skolor i ett – hurdant blir Pargas nya skolcenter? Se direktsändningen i sin helhet här!

Från 2021
Uppdaterad 31.03.2021 20:38.
Svenska Yle live: Fem skolor i ett - hurdant blir Pargas nya skolcenter? - Spela upp på Arenan

Vad vet du om det nya skolcentret som ska växa upp på Skolgatan i Pargas? Här kan du se vår specialsändning på webben där vi djupdykte i det som är Pargas stads största enskilda satsning någonsin!

Redan i sommar börjar man riva för att ge plats för det nya: båda språkgrupperna från årskurs 7-9 och gymnasierna kommer att flytta in i ett nytt, gemensamt skolhus.

Dessutom bygger Axxell en ny fastighet för sina studerande på samma område.

Hurdan skolmiljö blir det? På vilket sätt ska skolorna samarbeta? Vad vet vi om den nya gymnastiksalen? Hur ser ekonomin ut för denna unika satsning som politikerna i staden har godkänt? Dessa frågor fick vi svar på i Yle Åbolands specialsändning på onsdagskvällen.

Missade du direktsändningen? Ingen fara - du kan se på den också efteråt!

Yle Åbolands specialsändning, en direktsänd webbstream om Pargas nya skolcenter sändes på onsdagen den 31 mars 2021 klockan 18.00 på webben. Länken till sändningen hittar du här eller genom att klicka på bilden högst upp i den här artikeln.

I streamen deltog rektorerna Christa Andersson och Annika Gustafsson, stadens utbildningschefer Ulrika Lundberg och Katriina Sulonen, Axxells rektor Lena Johansson och fastighetschef Seppo Pihl samt lärare, förälder, elever och politiker.

Sändningen kan också ses i efterhand på Yle Arenan.

Programledare var Maria Nylund och Nora Engström direkt från tv-studion i Pargas svenska gymnasium. Carmela Johansson rapporterade från skolgården.

Svartvit bild fotograferad från luften så att man ser Sarlinska skolan och Paraisten seudun koulu. Svenska gymnasiet är ännu inte byggt här.
Bildtext Så här såg nybyggena ut i slutet av 1950-talet på Skolgatan - till höger Sarlinska skolan, till vänster Paraistenseudun koulu. Nu ska fastigheterna på bilden rivas för att ge plats för det nya. Mellan skolorna finns i dag det svenska gymnasiet som kommer att renoveras och ska stå kvar tillsammans med nybygget.
Bild: Privat/Stig Engman

Artikeln uppdaterades efter sändningen klockan 20.37.

Diskussion om artikeln