Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Årskurserna 7-9 i Östnyland fortsätter med distansundervisning in i april - i Sibbo blir eleverna utan lunchmat nästa vecka

Från 2021
Uppdaterad 26.03.2021 11:26.
Lyceiparkens skola
Bildtext Lyceiparkens elever fortsätter undervisningen på distans efter påsken.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Skolgången för eleverna i årskurserna 7-9 i Borgå och Sibbo fortsätter som distansundervisning fram till den 11 april. I Lovisa återvänder eleverna i årskurserna 7-9 redan efter påsk.

Det konstaterade Borgå stads ledningsgrupp på sitt möte den 25 mars. Närmare information om skollunchen och undervisningsarrangemangen skickas skolvis.

"Distansundervisningen har fungerat bra i skolorna. För skolornas verksamhet och planeringen av undervisningen är det vettigt att distansundervisningsperioden sträcker sig också till veckan efter påsk. Vi hoppas att skolorna så snabbt som möjligt kan återvända till närundervisningen", säger bildningsdirektör Sari Gustafsson i ett pressmeddelande.

Social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen konstaterar att coronasituationen fortfarande är allvarlig i Borgå.

I mars har 138 coronasmittade bekräftats hittills. Siffran i februari var 60 och i januari 64. Virusmutationerna sprids snabbt, vilket ökar på risken att situationen kan förvärras snabbt.

Avgiftsfria munskydd i tyg kommer igen att delas ut till mindre bemedlade Borgåbor nästa vecka. Mera information om utdelningen ges senare.

Också i Sibbo förlängs distansundervisningen till den 11 april

I Sibbo fortsätter distansundervisningen i årskurserna 7–9 inom den grundläggande undervisningen samt i gymnasierna fram till 11 april.

Däremot ska årskurserna 0–6 inom den grundläggande undervisningen få närundervisning.

"Epidemisituationen är fortfarande allvarlig. Det misstänks också att coronaviruset sprids lättare än förr också via barn och unga. Fastän det skulle finnas en stark vilja att återvända till närundervisning är det nödvändigt att fortsätta med distansundervisning för att bromsa epidemispridningen", säger kommundirektör Mikael Grannas i ett pressmeddelande.

I Sibbo ska distansundervisningen ordnas så att elevernas skoldag följer läsordningen också under distansperioden.

På det här sättet har eleverna likadan dygnsrytm som när undervisningen sker som närundervisning.

Undervisningen för elever som får särskilt stöd och elever inom flexibel grundläggande undervisning samt förberedande undervisning ordnas som närundervisning också i årskurserna 7–9.

Kommunen hinner däremot inte ordna utdelning av lunchmatportioner till nästa vecka för eleverna i årskurs 7–9. Man kan alltså inte beställa lunchpaket till nästa vecka.

Orsaken är att de nationella riktlinjerna för fortsatt distansundervisning i årskurserna 7–9 kom så sent. Utdelningen av lunchmat fortsätter dock veckan efter påsken.

Gymnasieeleverna får däremot hämtmat som vanligt också nästa vecka, eftersom informationen om att distansundervisningen fortsätter i gymnasierna var tillgänglig redan tidigare.

I Lovisa gäller distansundervisning till 5 april

För elever från Lovisa och Lappträsk som går i skolor i Lovisa fortsätter distansundervisningen för årskuserna 7 till 9 och gymnasierna till och med den 5 april.

26.03.21 kl 11.20 Artikeln har uppdaterats med uppgifter från Sibbo.

Diskussion om artikeln