Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slumpmål gav Kiekko-Espoo glädjefnatt – Esbolaget tog hockeyguldet efter avgörande där motståndare styrde in segerpucken

Från 2021
Uppdaterad 25.03.2021 22:27.
Se när Kiekko-Espoo firar sitt hockeyguld! - Spela upp på Arenan

Kiekko-Espoo lade vantarna på hockeyguldet – trots en stark forcering från KalPa. Till slut var det en KalPa-spelare som styrde in guldpucken för Esbolaget.

Slutsignalen ljöd i ishallen i Kuopio, spelarna i Kiekko-Espoo kastade sig i famnen på varandra. Så ser det ut när man blir finländska mästare i ishockey.

– Två starka lag möttes i den här finalserien. Det var vårt försvar mot superanfallarna i KalPa. Vår defensiv avgjorde, vi fick vårt boxplay att fungera i de två första matcherna, säger Kiekko-Espoos tränare Sami Haapanen till Yle.

När Esbolaget utnyttjade sin andra matchboll i finalserien mot KalPa följde man rätt långt sitt guldrecept.

Kiekko-Espoo har inte bjudit på några målkalas i slutspelet på vägen mot guldet. Två gjorda mål räckte i tre semifinalmatcher mot Ilves för att vinna – och två gjorda mål var det som behövdes för att slå KalPa i de två första mötena i finalserien.

Kiekko-Espoo jublar efter mål mot KalPa.
Bildtext Kiekko-Espoo fick hål på KalPa tre gånger.
Bild: Lehtikuva

När Kiekko-Espoo målade torsdagen i guldfärg behövdes det tre mål – och det var ett riktigt slumpskott som avgjorde. Annina Rajahuhta noterades som guldskytt, men skottet från dålig vinkel styrdes in via KalPa-spelaren Emma Ritari när några minuter återstod av tredje perioden.

– Vi hade på sätt och vis tur på slutet, men ett bra lag behöver också tur, säger Haapanen.

Avgörandet var blytungt för KalPa – hemmalaget hade trots allt hämtat in ett 0–2-underläge till 2–2 i den tredje perioden och såg ut att vara på väg att föra finalserien hela vägen till en femte match.

3–2-segern ser till att Esbo befäster sin position som damishockeyns nummer ett i Finland. Det senaste guldet (2019) gick till Blues och det här är Esbohockeyns 15:e FM-titel.

– Det här är viktigt för Esbo. Vi skulle ha spelat final förra året, men så blev det inte av. Vi har väntat i ett år, så det kan inte kännas bättre än så här. Man kan inte få fram de här känslorna på något annat sätt än via idrotten, säger Haapanen.

Ishockey, final 4/5:

KalPa–Kiekko-Espoo 2–3 (0–1, 0–1, 2–1)
00.58 Ella Viitasuo (Tea Villilä, Emilia Vesa) 0–1
31.50 Sofia Nuutinen 0–2 PP
40.30 Elisa Holopainen 1–2 (straff)
53.08 Tanja Niskanen (Saila Saari, Elisa Holopainen) 2–2 PP
56.33 Annina Rajahuhta 2–3

Målvakter:
Tiina Ranne, KalPa: 8+14+9=31 räddningar
Tiia Pajarinen, Kiekko-Espoo: 13+11+11=35 räddningar

Kiekko-Espoo mästare med 3–1 i matcher.

Diskussion om artikeln