Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Klimat och mänskliga rättigheter på agendan då EU-ledarna diskuterade med USA:s president – Marin: "Bidens inlägg var hoppingivande"

Från 2021
Charles Michel
Bildtext Europeiska rådets ordförande Charles Michel.
Bild: @EU

Europeiska rådet har avslutat sitt möte som dominerades av coronaläget och EU:s vaccinstrategi. Mötet avslutades med ett åsiktsbyte mellan EU-ledarna och USA:s president Joe Biden.

Bryssel

Bidens medverkan har setts som ett tecken på att USA åter vill förstärka relationen med EU efter Donald Trumps turbulenta presidentperiod.

I ett inledande anförande uttryckte Europeiska rådets ordförande Charles Michel sin glädje över möjligheten till dialog med USA.

- Amerika är tillbaka. Och vi är glada att ni är tillbaka.

Statsminister Sanna Marin säger för sin del av Biden kom med ett hoppingivande budskap till Europa som fokuserade på gemensamma värderingar, mänskliga rättigheter och kampen mot klimatförändringen.

- Jag delar uppfattningen att vi måste jobba tillsammans för att övervinna de gemensamma utmaningarna.

- Klimatförändringen är det största hotet för vår framtid och vi måste hitta lösningar på internationell nivå.

Vaccinfrågan dominerade mötet

Överlag präglades mötet av det oroväckande coronaläget och de åtgärder EU ämnar vidta för att få fart på vaccineringarna.

I ett gemensamt uttalande upprepar EU-ledarna att man måste intensifiera insatserna för att snabba upp produktionen och distributionen av vaccin.

Ledarna understryker även betydelsen av exportkontroller som ett sätt att öka transparensen vad vaccintillverkningen beträffar. Samtidigt betonar man betydelsen av internationella värdekedjor som en förutsättning för vaccintillverkning.

Finland och Sverige hör till de länder som varnat för de negativa konsekvenserna av exportbegränsningar.

- Exportbegränsningar som förverkligas på fel sätt kan leda till att situationen förvärras. Produktionskedjor som har med vaccintillverkningen att göra kan rubbas på ett sätt som kan vara till skada såväl för Europa som också resten av världen, säger Marin.

EU missnöjt med Astra Zeneca

Från EU:s sida betonar man att de skärpta exportkontrollerna som EU-kommissionen gick ut med på onsdagen inte är riktade mot något specifikt land.

Det är ändå ingen hemlighet att man i Bryssel är missnöjd med det faktum att man själv får vänta på vaccin medan samtidigt som tiotals miljoner doser vaccin exporterats till andra delar av världen från fabriker i EU.

Ursula von der Leyen
Bildtext EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Speciellt riktas blickarna på det svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca som inte levererat i enlighet med sitt kontrakt med EU.

- Vi vill och måste förklara för medborgarna i Europa att de får sin rättmätiga andel, sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter mötet.

Enligt von der Leyen måste bolagen först uppfylla sina åtaganden gentemot EU innan man börjar exportera till andra regioner.

- Och så är förstås fallet med Astra Zeneca.

Går det att enas med Storbritannien?

Nederländernas premiärminister Mark Rutte hoppas att Storbritannien och EU ska kunna enas om distributionen av vaccin i syfte att undvika ett europeiskt embargo.

Nederländerna har en nyckelroll i vaccinfrågan eftersom Astra Zenecas underleverantör Halix har sin fabrik i landet. Storbritannien betraktar fabriken som en del av sin leveranskedja.

Konsekvenserna för Storbritannien kan således bli betydande om EU-bestämmer sig för att stoppa exporten från fabriken.

Premiärminister Mark Rutte vill helst inte se restriktioner av vaccin som är avsedda att exporteras till Storbritannien. Nederländerna kommer ändå att finna sig i kommissionens beslut i frågan.

- De nederländska myndigheterna kommer att rätta sig efter kommissionens beslut utan att själva ha en åsikt i frågan, sa Rutte efter videotoppmötet.

Rutte hoppas ändå att förhandlingarna mellan EU och Storbritannien ska bära frukt under de närmaste dagarna.

- Det skulle vara till stor hjälp eftersom vi är vänner, Storbritannien och övriga Europa, och vi behöver varandra.

Macron: EU är inte en självisk kontinent

Frankrikes president Emmanuel Macron ger ändå exportkontrollerna sitt förbehållslösa stöd.

- Vi måste blockera all export så länge som vissa läkemedelsbolag inte respekterar sina kontrakt med Europa.

Enligt Macron har EU kommit igång långsamt med vaccinproduktionen. Han påpekar ändå att tillverkningen börjar komma igång bättre och att EU kommer att vara världens största vaccintillverkare på sommaren,

I motsats till andra länder har EU också exporterat vaccin istället för att hålla allt själv.

- Europa är ingen självisk kontinent.

Källor: Europeiska rådet, Reuters, AFP