Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Viktiga myndighetsnyheter översattes inte till svenska på grund av "mänskliga misstag" och "omständigheter" – och fyra andra nyheter att ha koll på

Från 2021
En mun som grinar ursäktande, på ansiktet ett utdrag av språklagen, nere till höger en pratbubbla med texten "mänskliga misstag".
Bildtext Institutet för hälsa och välfärd kommer på jumboplats i Svenska Yles jämförelse. Knappt hälften av de finskspråkiga aktualitetstexterna har översatts till svenska.
Bild: Ospan Ali, Anna Savonius, montage Heidi Grandell-Sonck

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här fredagsmorgonen.

Viktiga myndighetsnyheter översattes inte till svenska på grund av "mänskliga misstag" och "omständigheter"

En rad statliga myndigheter medger brister i sina rutiner vad gäller översättningar till svenska. Svenska Yles granskning av över 5 000 webbtexter visar att viktig information inte översätts på grund av misstag, stress och löst definierade kriterier. För flera myndigheter kommer bristerna som en överraskning.

Det förekommer stora variationer mellan de granskade myndigheterna. Institutet för hälsa och välfärd har översatt bara knappt hälften av sina aktualitetstexter och Transport- och kommunikationsverket når upp till 61 procent. Ministerierna har översatt mellan 68 och 100 procent.

Språklagen, som trädde i kraft 2004, slår fast att myndigheters information "som är väsentlig för individens liv, hälsa och säkerhet samt för egendom och miljön" ska ges på både finska och svenska.

Nu har mer än 60 organisationer drabbats av dataintrång – biträdande dataombudsmannen: "Oroande få har anmält om det här"

Antalet organisationer i Finland som har drabbats av en allvarlig sårbarhet i Microsofts e-postsystem Exchange har fortsatt växa. It-säkerhetsproblemet innebär att utomstående kan ha kommit åt stora mängder e-postmeddelanden och viktiga it-system.

För tillfället känner Cybersäkerhetscentret vid Transport- och kommunikationsverket till dataintrång i 66 olika finländska organisationer.

Biträdande dataombudsman Jari Råman påpekar att känsliga personuppgifter sannolikt har läckt. Han uppmanar därför organisationer att anmäla om saken till Dataombudsmannens byrå.

– Vi är oroade över att flera organisationer inte har anmält till oss om att de råkat ut för en så kallad personuppgiftsincident, säger Råman.

Närbild: En man skriver på en bärbar dator.
Bildtext I tisdags hade dataskyddsmyndigheten fått in 28 anmälningar i anslutning till Microsoft Exchange-sårbarheten. Det är färre än de dryga 50 fall som Cybersäkerhetscentret är medvetet om.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Regeringens proposition om begränsningar av rörelsefriheten handlar inte om utegångsförbud

“En sista utväg”. Så beskrev inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) regeringens proposition om begränsningar av rörelsefriheten i Yles program A-talk på torsdag kväll.

– Det här handlar om att begränsa människors grundläggande rättigheter. Men vi måste vara förberedda, coronaläget kan försämras snabbt. Se till exempel på Estland, säger Ohisalo.

Förslaget om begränsningar av rörelsefriheten och munskyddstvång har väckt många frågor. Här har vi svarat på några frågor om vad du får göra och vad du inte får göra.

Henkilöitä kauppakeskuksessa.
Bildtext Vem får man träffa, hur och var?
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

EU-ledarna diskuterade med USA:s president

Europeiska rådet har avslutat sitt möte där USA:s president Joe Biden medverkade. Överlag präglades mötet av det oroväckande coronaläget och de åtgärder EU ämnar vidta för att få fart på vaccineringarna.

I ett gemensamt uttalande upprepar EU-ledarna att man måste intensifiera insatserna för att snabba upp produktionen och distributionen av vaccin.

President Joe Bidens medverkan på mötet har setts som ett tecken på att USA åter vill förstärka relationen med EU efter Donald Trumps turbulenta presidentperiod.

Charles Michel
Bildtext Europeiska rådets ordförande Charles Michel.
Bild: @EU

Hur ska vi lösa klimatkrisen när vi ser så olika på problemen

Vad har en amerikansk miljardär och filantrop, en finsk tv-meteorolog och friluftsvän och en finsk meteorolog och generaldirektör gemensamt?

De har alla tre försökt gestalta den klimatförändring som pågår i skuggan av coronapandemin. Men de gör det på väldigt olika sätt i tre nyutkomna böcker. Det fascinerande är hur olika problemet kan se ut.

Här kan du läsa mer om hur Bill Gates, Petteri Taalas och Kerttu Kotakorpi anser att världen klarar av klimatutmaningarna.

Tre böcker om klimat
Bildtext Tre böcker av tre olika författare ger tre olika lösningar på klimatkrisen.
Bild: yle/Anna Dönsberg

Väder

Det tämligen milda vädret fortsätter under fredagen och vädret är på dagen i största delen av landet soligt.

Till kvällen blir det halvklart till mulet och i landets västra del lokalt svag regn eller snöfall.

Dagens högsta temperatur är mellan +4 och +9 grader. Nattens lägsta temperatur är i väst +1 till -4 och i öst -2 till -6 grader.

Diskussion om artikeln