Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minister Anna-Maja Henriksson fick riksdagens förtroende – Lindtman: “En av de konstigaste misstroendeomröstningarna i parlamentarisk historia”

Från 2021
Uppdaterad 26.03.2021 16:34.
Riksdagens plenum 26.3.2021 - Spela upp på Arenan

Riksdagen har röstat för förtroende för justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) med siffrorna 103 för och 66 mot. 30 riksdagsledamöter var inte på plats. Henriksson fick både hård kritik från Sannfinländskt håll, men också eldiga försvarstal av sina regeringskollegor.

Sannfinländarna föreslog misstroende mot justitieminister Anna-Maja Henriksson på grund av hennes och ministeriets agerande i flytten av kommunalvalet.

Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho och riksdagsgruppens ordförande Ville Tavio anser att justitieminister Anna-Maja Henriksson vilselett medborgarna och gett lagstridiga anvisningar till kommunerna.

Under den nästan två timmar långa debatten i riksdagen kom främst Sannfinländarna bland annat med kritik om att regeringen inte gjort tillräckligt för att arrangera valet på ett tryggt sätt och i tid.

– Valet har flyttats på ett sätt som sätter kandidaterna i en svår situation, ifrågasätter riksdagens suveränitet och som inte uppfyller demokratins och rättsstatens krav, sa Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho.

Sannfinländarna var det enda partiet som röstade nej till en flytt av valet, då riksdagsgrupperna träffades för att diskutera frågan.

Nu ansåg Halla-aho att riksdagen ska godkänna flytten av valet, men föreslog att riksdagen konstaterar att minister Henriksson inte längre åtnjuter riksdagens förtroende.

Mika Niikko (Sannf.) sa att man borde ha förberett sig bättre på att arrangera valet, och sa att regeringen inte agerat tillräckligt förutseende.

– Inget tyder på att man inte hade kunnat arrangera valet på ett tryggt sätt om man bara förberett sig ordentligt. Det känns som att all förutseende planering fattas, sa Niikko.

"Har gjort mitt bästa för finländarna"

Enligt justitieminister Anna-Maja Henriksson fattades beslutet att flytta fram kommunalvalet från april till juni utgående från Institutet för hälsa och välfärds dramatiska prognos över coronavirusutvecklingen.

I sitt svar i riksdagen påminde Henriksson om att alla riksdagspartier har fått ta del av samma information av hälsomyndigheterna, och att grundlagsutskottet enhälligt gett grönt ljus åt flytten.

Hon frågade varför Sannfinländarna då inte kom med några invändningar när frågan behandlades i grundlagsutskottet, utan har ändrat åsikt.

– Sannfinländarna påstår att jag vilselett medborgarna - det här påståendet saknar grund, sa Henriksson.

Henriksson sa att det tekniskt hade varit möjligt att arrangera valet i april, men att det på grund av sjukdomsläget inte går att göra på ett tillräckligt tryggt sätt.

– Som beslutsfattare har vi ett alldeles särskilt ansvar att hitta de för befolkningen bästa lösningarna. Det har varit mitt främsta rättesnöre att göra mitt bästa för finländarna och för fosterlandet.

Hon medgav ändå att det fanns brister i tjänstemännens kommunikation efter att beslutet om att flytta valet fattades, men att det rättades till redan samma dag.

Anna-Maja Henriksson fotograferar tavlan som visar hur rösterna föll i riksdagen under omröstningen.
Bildtext Justitieminister Anna-Maja Henriksson fotograferar tavlan som visar hur rösterna i riksdagen föll under dagens förtroendeomröstning.
Bild: Lehtikuva

"Billigt och fegt"

Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz sa att Sannfinländarna agerat inkonsekvent och sa att det hela är politisk teater. Enligt Adlercreutz har Henriksson jobbat föredömligt för att demokratin ska fullbordas.

– Så fort beslutet om att flytta valet fattades av åtta riksdagspartier, började Sannfinländarna genast odla konspirationsteorier, sa Adlercreutz.

Inte heller Socialdemokraternas gruppordförande Antti Lindtman hade mycket till övers för misstroendeomröstningen, och uttryckte sitt stöd till Henriksson. Lindtman sa också att det är motsägelsefullt att Sannfinländarna nu stöder beslutet, men anser att Henriksson inte har deras förtroende.

– Det här är en av de konstigaste misstroendeomröstningarna och politiska kullerbyttorna i parlamentarisk historia, sa Lindtman.

Han fick medhåll av partikollegan Jukka Gustafsson, som beskrev Sannfinländarnas omröstning som billig och feg.

– Under mina 30 år som riksdagsledamot har jag inte sett ett lika konstgjort misstroendevotum som det som Sannfinländarna nu föreslagit, sa Gustafsson.

Merja Kyllönen (VF) sa att man från Sannfinländarnas inlägg i debatten får bilden av att Henriksson borde ha fått igång inhemsk vaccinproduktion, övervaka gränserna, bära pengapåsar till landets alla hörn, köra drive-in bussar, arrangera hemmaröstning, och övervaka karantänsattas rättigheter.

– Jag har jobbat med Henriksson och vet att hon är politikens wonder woman – hon kan, orkar och håller ut. Men allt kan hon inte göra ensam. Henriksson har skött ett otacksamt uppdrag på ett bra sätt. Håll huvudet högt, minister Henriksson! sa Merja Kyllönen.

Också kritik från andra partier

Förutom Sannfinländarna röstade också Samlingspartiet för misstroende mot Henriksson. De övriga oppositionspartierna, Kristdemokraterna och Rörelse nu, röstade för förtroende.

Under debatten fick Henriksson stöd av de flesta andra riksdagspartier, men också en del kritik.

Päivi Räsänen (KD) konstaterade att man gjort en del fel i arrangemangen, men att de inte är så grova att misstroende skulle vara befogat.

Också Sari Multala (Saml) sa att man inte gjort tillräckligt för att arrangera valet tryggt i april, och att det fortsatt finns stora frågetecken kring hur man arrangerar valet på ett tryggt sätt.

Flera Sannfinländare lät förstå att flytten var politiskt motiverad.

– Gallupar borde inte få inverka på beslutet att flytta på ett val, men så verkar det ha gått, sa Arja Juvonen (Sannf).

Henriksson: Sannfinländarna följer i Trumps fotspår

Efter omröstningen var Anna-Maja Henriksson lättad.

- Jag är tacksam för förtroendet och jag fortsätter att göra mitt bästa för finländarna och fosterlandet. De senaste veckorna har varit väldigt tunga för mig, säger Anna-Maja Henriksson till Yle uutiset.

Henriksson säger att Sannfinländarna fortfarande inte förstår i vilken situation landet befinner sig. Hon oroar sig för att en del ledamöter lät förstå att valet är stulet.

- Här följer Sannfinländarna i Trumps spår och det bådar inte gott.

Enligt Halla-aho var resultatet av omröstningen förväntad, men misstroendevotum är ett etablerat verktyg för oppositionen i riksdagen. Sannfinländarna ville lyfta upp Justitieministeriets misslyckande, säger han.

- Om klara misslyckanden inte har några följder lär man sig aldrig något. Inställningen till val kan inte vara svävande, att val ordnas sedan när man hinner. Att val arrangeras i tid är en av rättsstatens grundpelare, säger Halla-aho till Yle uutiset efter omröstningen.

Enligt Halla-aho är det fel att skylla oppositionen för att underblåsa misstroende.

- Att tala om problem är inte problem, säger han.

Diskussion om artikeln