Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ingen hejd på stugturismen i Lappland – det mesta är fullbokat till påsk

Från 2021
Människor i liftkö. Bilden är tagen i Levi i februari 2021.
Bildtext Enligt turismföretagare kommer det att finnas gott om inrikesturister i Lappland under påsk.
Bild: Antti Ullakko / Yle

Lappland verkar fyllas av inrikesturister under påsk. Turismföretagare där berättar om nära nog full beläggning i hyresstugor och semesterbostäder.

Coronaepidemin verkar inte minska finländarnas Lapplandsresor till påsk, visar det sig då nyhetsbyrån STT kollar läget. Inom turismen i norr uppger man att gott om semesterfirare är på väg, precis som under sportlovsveckorna tidigare under vintern.

Myndigheternas uppmaningar om att avstå har inte lett till att avbokningarna skulle ha blivit fler, uppger man vid Levi och Ylläs. Deras stugor och lägenheter är mer eller mindre fullbokade.

Bara tiotals lediga stugor

Vid stuguthyrningsfirman Lomarengas uppger vd Juha-Pekka Olkkola att man har omkring ettusen hyresstugor i Lappland. Av dem är bara några tiotal fortfarande lediga.

– Det är verkligen fullt. Avbokningar kommer inte, säger han.

Olkkola uppger att kunder nog har hört sig för om coronabestämmelserna. De begränsningar i rörelsefriheten som ska stoppa kortvariga resenärer från huvudstadsregionen och Åbo hinner nödvändigtvis inte träda i kraft före påsk

I lappländska hotell och i staden Rovaniemi har man inte sett av samma rusning som vid skidorderna. Vid företaget Visit Rovaniemi bedömer man att det är just skidorternas stugor som fylls först.

Restauranger och barer vid turistorterna uppges ha haft en katastrofal säsong.

"Turisterna har skött sig bra"

Inom sjukvården i Lappland uppger man att epidemiläget i landskapet inte har förvärrats särskilt mycket efter sportlovsveckorna, även om smittkedjor uppstod, främst bland anställda vid skidcentret Levi.

– Där blev det en omfattande exponering och enstaka andra smittfall. I huvudsak blev det inga andra större massexponeringar eller smittkedjor, så sportlovsveckorna förlöpte bra, säger lappländska sjukvårdsdistriktets överläkare Markku Broas till STT.

Broas säger att de snabbtester för coronavirus som finns tillgängliga vid skidcenter har stor betydelse för att minska smittspridningen.

Både han och regionens turismföretagare berömmer finländarna för att de i huvudsak beter sig ansvarsfullt som turister.

– Det är tryggt att turista här så länge man håller sig i sin egen bubbla, rör sig bara när man är symptomfri, håller sig utomhus och inte deltar i festande, anser Levis vd Yrjötapio Kivisaari.

Jag är inte orolig, men kan inte heller vara helt obekymrad

Sjukvårdsdirektör Jari Jokela till STT

Vid Lapplands sjukvårdsdistrikt finns det trots allt farhågor. Det går inte att övervaka vad som händer i hyresstugorna.

– Ifall de som hyr stugor inte följer regler och rekommendationer är det risk för ökad smittspriding, säger distriktets direktör Jari Jokela.

Källa: STT

Diskussion om artikeln