Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gamla hamn i Jakobstad får en lek- och motionspark – Snellmankoncernen firar 70 år med en donation till staden

Från 2021
Skiss över den planerade parken i Gamla hamn.
Bildtext Plan för parken vid Kittholmen i Gamla hamn.
Bild: Pressbild. Snellman.

Köttförädlingsföretaget Snellman i Jakobstad fyller 70 år och firar genom att donera en lek- och motionspark till staden. Parken ska byggas strax intill Kittholmens badstrand i Gamla hamn och arbetet inleds i sommar.

Familjeföretaget Snellman vill fira sina 70 år tillsammans med sin hemstad och invånarna. På så sätt föddes tanken om att bygga en park som kan vara till nytta och glädje för Jakobstadsbor i alla åldrar.

- Vi är nöjda och stolta över vår stad, den är en del av det Snellman är idag. Därför känns det viktigt för oss att konkret kunna visa vår tacksamhet gentemot vår hemstad, säger Mikael Snellman som är medlem i Snellmans ägarråd.

Mikael Snellman och stadsdirektör Anne Ekstrand.
Bildtext Mikael Snellman och stadsdirektör Anne Ekstrand på platsen där parken ska byggas.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Lekskepp ska locka barnen

Det stora dragplåstret i lek- och motionsparken kommer att vara ett stort lekskepp som ska sysselsätta barn och unga. Tanken är att de vuxna kan använda motionsapparaterna i närheten samtidigt som de övervakar sina barn.

I första skedet deltar Snellman i utvecklingen av området med en summa på 150 000 euro. Staden står för kostnader som rör planering, markarbete och byggande. Vad parken ska heta kommer att bestämmas i samråd med staden, säger Mikael Snellman.

Snellmans lekparksområde vid Gamla hamn i Jakobstad.
Bildtext Lek- och motionsparken sedd från vattnet.
Bild: Pressbild. Snellman.

Stadsdirektör Anne Ekstrand säger att staden behöver sina företag och hon är mycket glad över att Snellman väljer att fira jubileum på detta sätt.

- Det är fint att de väljer att fira på ett sätt som ger något till staden och stadens invånare och den här parken blir bestående, säger Ekstrand.

Ekstrand säger att Gamla hamn är ett område som hela tiden utvecklas och lockar många besökare.

- Det här blir nu det nya tillskottet. Här i Gamla hamn rör sig mycket folk och parken kommer att vara till glädje för många, säger Ekstrand.

Startade företag i en källare i Skata

Bröderna Kurt och Lars Snellman, Mikaels farbröder, lade grunden till det som i dag kommit att bli Snellmankoncernen. Den ene jobbade som köttstyckare och den andre som korvtillverkare, när de beslöt sig för att starta eget i en källarlokal i Skata.

- Deras vision var att putsa benen riktigt rena från kött, de räknade med att produktionen då skulle räcka till för att försörja dem själva och deras familjer, säger Mikael Snellman.

Senare anslöt sig de yngre bröderna Karl och Per till företaget. Fortfarande är Snellman ett familjeföretag, men det har vuxit sig stort.

I dag sysselsätter koncernen ungefär 1000 personer, 600 av dessa arbetar i Jakobstad.

- Vi är ett stort företag i Jakobstad. Vi behöver staden och staden behöver oss, det är ömsesidigt, säger Snellman.

Förra året var ett rekordår

Företaget fick en rejäl skjuts av coronapandemin och har ett rekordår bakom sig. Omsättningen ökade med drygt 16 procent förra året och var den högsta någonsin, 356 miljoner euro.

- Här har vår personal gjort ett jättebra jobb och vi vill gärna dela den här framgången också med andra, säger Mikael Snellman.

Mikael Snellman säger att han hoppas att parken blir omtyckt av både små och stora Jakobstadsbor.

- Jag hoppas att många besökare kommer hit för att koppla av och njuta av havet, eller träna medan barnen leker av sig, säger Mikael Snellman.

Målsättningen är att en del av parken ska vara klar i september när Snellmans fyller 70. Utvecklingen av området kommer att fortsätta även under kommande år.