Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norge återupptar inte vaccineringen med Astra Zeneca – åtminstone ännu

Från 2021
Svein Andersen var den första i Norge som vaccinerades mot covid-19. Han vaccinerades med Pfizer-Biontechs preparat den 27 december.
Bildtext Svein Andersen var den första i Norge som vaccinerades mot covid-19. Han vaccinerades med Pfizer-Biontechs preparat den 27 december.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den norska folkhälsomyndigheten vill ha mera tid för att undersöka eventuella biverkningar av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Nu utlovas ett nytt besked senast om tre veckor.

Norge fattar alltså samma beslut som Danmark tog på torsdagen. Pausen för användningen av Astra Zenecas vaccin förlängs till mitten av april.

– Vi har beslutat att ha en fortsatt paus och att fatta ett nytt beslut senast den 15 april, sa chefen för den norska folkhälsomyndigheten (FHI) Camilla Stoltenberg på en presskonferens på fredagen.

Enligt Stoltenberg vill de norska myndigheterna exempelvis ytterligare studera nyttan av vaccinet för olika åldersgrupper

Norge avbröt vaccineringarna med Astra Zenecas vaccin den 11 mars, efter rapporter om allvarliga biverkningar hos några vaccinerade. Exempelvis Finland och Sverige har beslutat att återuppta vaccineringen med Astra Zeneca, men bara för äldre åldersgrupper.

I Norge har fyra människor dött och två behandlats på sjukhus efter att ha drabbats av en kombination av blödningar och blodpropp. Norge fortsätter också att utreda orsakssambandet mellan de misstänkta biverkningarna och Astra Zeneca-vaccinet.

Både EU:s läkemedelsmyndighet EMA och Världshälsoorganisationen WHO har bedömt vaccinet som tryggt.

Källor: NRK, Yle

Diskussion om artikeln