Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

NyxAir flyger till Kronoby – estniskt bolag vann upphandlingen

Från 2021
Uppdaterad 26.03.2021 14:33.
Ingången till Karleby-Jakobstad flygplats.
Bildtext Flygtrafiken till och från Kronoby är åter en gång tryggad.
Bild: Juha Kemppainen / Yle

Det estniska bolaget NyxAir tar över flygtrafiken till Karleby-Jakobstad flygplats. Bolaget vann trafik- och kommunikationsverkets anbudstävling över fyra andra flygbolag.

Det blir det estniska bolaget NyxAir som tar över flygtrafiken på rutten Kemi–Kronoby–Helsingfors.

– Det känns bra att att saken nu är avgjord och det är också positivt att fem bolag ville flyga på Kronoby, säger hangarchef Stig-Göran Forsman.

Forsman säger att flera flygbolag tagit kontakt med honom för att få närmare uppgifter om flygplatsen. Det är tydligt att det finns ett intresse för rutten.

Flyger också frakt och charter

Nyx Air grundades 2017 och den största delen av bolagets trafik består av fraktflygningar och passagerartrafik mellan Stockholm och Kuressaare. Bolaget flyger också charter.

Finnair avslutar flygtrafiken till Kronoby den 18 april och Stig-Göran Forsman hoppas att NyxAir kommer igång med trafiken så snart som möjligt.

– Jag hoppas att det inte blir någon lång paus i trafiken. Det torde gå rätt snabbt efter att man kommit överens om de sista detaljerna och skrivit slutliga avtal, säger Forsman.

Linjen Kemi–Kronoby–Helsingfors kommer att trafikeras med ett plan av typen Saab 2 000 med plats för 50 passagerare. Linjetrafiken till Kronoby kostar drygt sex miljoner euro.

Traficom återkommer med exakt datum för när flygtrafiken kan inledas.

Diskussion om artikeln