Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har fått sitt tredje barn

Från 2021
Uppdaterad 26.03.2021 17:29.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia den 16 december 2020.
Bildtext Det svenska prinsparet Prins Carl Philip och prinsessan Sofia tredje son föddes på fredag klockan 11.19 svensk tid.
Bild: SPA | Swedish Press Agency

Prinsessan Sofia födde på fredag förmiddag en son på Danderyds sjukhus. Det är det svenska prinsparets tredje barn.

Prins Carl Philip var med under förlossningen.

– Vi är så glada och tacksamma för att få välkomna vår tredje son till familjen. Den här dagen har både vi och hans två storebröder längtat efter. Nu ser vi fram emot att få lära känna vår nya familjemedlem, säger prinsen i Sveriges kungahus pressmeddelande.

Barnet väger 3220 gram och är 49 cm lång.

Det var i december som kungahuset meddelade att prinsparet skulle få tillökning. Sedan tidigare har paret sönerna prins Alexander (2016) och prins Gabriel (2017).

Hovets informationschef Margareta Thorgren uppger för Expressen att både Prinsessan Sofia och barnet mår bra. Prinsparet är kvar på sjukhuset.

Sönerna inte del av det kungliga huset

Även om det nyfödda barnet och hans bröder tituleras prinsar så tillhör de inte det kungliga huset i Sverige. Det här beror på ett beslut om att krympa det svenska kungahuset som Kung Carl XVI Gustaf fattade år 2019.

Beslutet innebär att i praktiken att prins Carl Philips barn och hans syster prinsessan Madeleines barn är befriade från kungliga uppdrag, men också att deras levnadskostnaderna inte längre täcks av anslaget till hovet.

Även om sex av Kungens barnbarn inte längre är en del av kungahuset, så räknas de fortfarande som medlemmar i den kungliga familjen.