Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya begränsningar kan ställa till det – så här ser dina rättigheter ut om du måste avboka din påskresa

Från 2021
Skidåkare väntar på sin tur vid en skidlift.
Bildtext Pengarna du lagt ut på skidliftsbiljetter kan vara svåra att få tillbaka.
Bild: Petri Aaltonen / Yle

Regeringen föreslår tillfälliga begränsningar i rörelsefriheten, men när begränsningarna träder i kraft har inte slagits fast. Situationen väcker ändå starka känslor och många oroar sig för vad som ska hända med påskresorna de bokat.

Vi har tagit reda på svaren på de vanligaste semesterfrågorna.

Var begränsas rörelsefriheten?

Begränsningarna skulle enligt lagförslaget gälla i huvudstadsregionen och i Åbo. När de träder i kraft är osäkert, men lagförslaget torde inte hinna till påsk. Myndigheterna avråder ändå från att göra icke nödvändiga resor i hela landet.

Jag bor på ett område där begränsningar planeras och har hyrt stuga/bokat hotell. Kan jag avboka och få pengarna tillbaka?

Det beror på vilka villkor du gick med på då du bokade din resa.

På till exempel skidorter är det vanligt att man måste avboka en stuga över en månad före ankomstdatum. Det går inte heller att hänvisa till att de nya bestämmelserna kom som en överraskning, eftersom myndigheterna redan länge avrått människor från att resa.

En taktik som kan bära frukt är att försöka flytta bokningsdatumet. Uthyraren måste ändå inte gå med på ett sådant förslag.

Reseförsäkringarna kommer inte heller till din undsättning, eftersom du har bokat din resa under rådande pandemi.

Gula dvärgnarcisser på gågatan i Åbo en solig vårdag.
Bildtext Allra säkrast skulle det vara att fira påsk hemma.
Bild: Arash Matin /Yle

Uthyraren avbokade, kan jag få pengarna tillbaka?

Enligt Konsumentverket har du rätt att få pengarna tillbaka om personen som erbjuder tjänsten avbokar.

Enligt begränsningarna skulle jag få åka till min egen fritidsbostad. Vad räknas som min egen?

Enligt statsrådets instruktioner får man åka till en fastighet man själv eller någon i ens hushåll äger eller har besittningsrätt till.

Att ha besittningsrätt till en fastighet är inte samma sak som att hyra den. Med andra ord skulle det inte vara okej att resa till en stuga man hyrt till exempel för en veckas tid.

Hur säkert är det att åka på en liten semesterresa i påsk?

Det beror på epidemiläget i området men också på hur du själv agerar.

Minimera stoppen under din resa till semesterorten. Om möjligt, handla mat i förväg eller beställ hemleverans till stugan du ska bo i.

Många hotell och stugbyar har också låtit kreativiteten flöda och erbjuder tjänster som minimerar kontakten med utomstående. Restaurangerna säljer hämtmat i större utsträckning eller kan själva leverera maten utanför din dörr utan att du behöver ses ansikte mot ansikte med matbudet.

Inom sjukvården i Lappland uppger man att epidemiläget i landskapet inte förvärrades särskilt mycket efter sportlovsveckorna, vilket skulle tyda på att människor semestrar coronasäkert. Smittkedjor uppstod men främst bland anställda vid skidcentret Levi.

Två personer skidar i solnedgång.
Bildtext Utomhusaktiviteter är säkrare än att vistas inomhus bland människor man inte känner.
Bild: Alamy / All Over Press

Jag har redan köpt en skidliftsbiljett, kan jag få pengarna tillbaka för den?

Du har rätt att få tillbaka dina pengar endast om skidorten stänger backarna. Ifall skidliftarna är i bruk, går det inte att få pengarna tillbaka.

Vad ska jag göra om jag misstänker coronasmitta på semesterorten?

Vänta inte tills att du kommer hem utan coronatesta dig på den ort där du befinner dig. Då du väntar på svar rekommenderas det att du försätter dig i karantän. Symptomfritt resesällskap kan fortsätta som normalt, enligt Institutet för hälsa och välfärds riktlinjer.

Diskussion om artikeln