Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tusentals personer har följt det strömmade ryamaratonet i Korpo: "Det ska bli skojigt att se hur ryan ser ut då den är färdig"

Från 2021
Uppdaterad 29.03.2021 09:36.
Kvinnor som väver och knyter en rya.
Bildtext Edeweig Berglund och Tiina Aho-Gustafsson tycker båda att det har varit roligt att delta i ryamaraton.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Många var med om att knyta rya på ryamaraton i Korpo

17:36

Under de senaste dagarna har det pågått ett strömmat ryamaraton i hantverksstaden på Skärgårdscentrum Korpoström. Totalt 24 personer har tillsammans knutit och vävt en gemensam rya nästan dygnet runt. På måndag visas den färdiga ryan upp.

Bitte Henriksson, som är en av eldsjälarna bakom processen, berättar att idén till ett ryamaraton väcktes då hon själv gjorde sin första rya.

- Då jag satt där och knöt kom jag att tänka på älgvandringarna i Sverige. Jag tyckte det var roliga att se på och då tänkte jag att man skulle kunna streama hur man gör en rya också. Dels för att visa hur en rya kommer till, men också för att visa hantverksstadens verksamhet och Skärgårdscentret Korpoström, säger Henriksson.

"Första dygnet var det över 1 000 som var inne och tittade"

Handarbetarna på 24 personer arbetar i fem skift i fyra timmars intervall. Tanken vara att ryans skulle tillverkas dygnet runt från den 18 mars till den 29 mars. Nattpasset var de tvungna att ställa in på grund av coronaläget, men från klockan 8 på morgonen till midnatt har två till tre personer samtidigt arbetat med ryan.

Hela processen visas i realtid på Pargas kulturs Youtube-kanal och själva strömningen sköts av Pargas Gaming Community. Och visst har strömningen väckt intresse.

- Första dygnet var det över 1 000 som var inne och tittade. Vi har följare från Australien, Kanada, Storbrittannien, USA, Danmark och Sverige. Våra bekanta har också varit jättenyfikna och ställer frågor, säger Mia Lagström, som är den andra eldsjälen i projektet.

Kvinnor framför ryor.
Bildtext Mia Lagström och Bitte Henriksson tycker att ryamaratonet förlöpt bra.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Ryan blev klar redan på fredagen

Tanken var att ryan skulle bli klar senast på måndag den 29 mars, men eftersom arbetet gått så smidigt blev ryan klar redan under fredagen.

- Det känns jätteroligt att det gått så bra. Därför kommer vi faktiskt att börja göra en rya till, så vi fortsätter streama ännu över veckoslutet. På måndag den 29 mars klockan 10 kommer vi att avtäcka den färdiga ryan, säger Henriksson.

"Jag associerar den till fåglar, andra associerar till en karta"

Ryan skapades förr i tiden för att hålla värmen, man använde den till exempel i båten och i husen. I dagens läge är ryan mest en inredningsdetalj.

Ryan som tillverkades under ryamaratonet är designad av Ida Korsström, som beskriver ryan som ett organiskt mönster. Totalt har det gått åt ungefär 4,6 kilo ull för att tillverka ryan.

- Vi vet inte inte vad den föreställer och det behöver man ju inte veta heller. Jag associerar den till fåglar, andra associerar till en karta. Den är en väldigt intressant, modern rya, säger Henriksson.

- Färgmässigt är den jätteintressant. Vi har ju inte heller sett hela ryan och hur den ser ut i olika belysning. Jag tror att den kommer att ändra färg beroende på belysning, säger Lagström.

Kvinna vid vävstol.
Bildtext Edeweig Berglund tycker det är avkopplande att knyta en rya.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Korpoström har även fått väderkameror

I samband med strömningen har Skärgårdscentret Korpoström även fått väderkameror. Kamerorna kommer att finnas kvar också efter att ryamaratonet är avslutat.

- Vår idé var att rikta oss till alla människor, både de som är intresserade av hantverk och av väder. Ena kameran kommer att visa soluppgång och hur många båtar det ligger i hamnen och den andra kameran kommer att visa solnedgången och vädret över skiftet, vilket är viktigt för många båtmänniskor, säger Lagström.

"Jag tror det här har väckt många tankar hos människor"

Överlag har allting förlöpt bra under ryamaratonet, mycket tack vare det fina samarbetet med olika människor.

- Samarbetet med nya människor har varit givande. En resa till Tavastehus för att hämta lite extra garn måste vi göra, men annars har allt löst sig. Det är en process och jag tror det här har väckt många tankar hos människor, säger Lagström.

Färdigtklippta garnbitar till rya.
Bildtext Det finns också personer som klipper garnet till färdiga nockor, så går arbetet fortare för de som sitter vid vävstolen.
Bild: Carmela Johansson/Yle

"Det ska bli skojigt att se hur ryan ser ut då den är färdig"

På fredagen vid lunchtid är det Tiina Aho-Gustafsson och Edeweig Berglund som väver och knyter ryan.

- Jag har aldrig gjort det här förr och jag tyckte det lät som ett spännande projekt och eftersom jag hade möjlighet att delta, tänkte jag att jag gärna gör det, säger Aho-Gustafsson.

- Jag har vävt tidigare och hemma gör jag också en rya just nu. Det är roligt och avkopplande, säger Berglund.

Framför vävarna finns ett mönster och färdigklippta små högar med garnbitar, såkallade nockor. Nockan knyts ihop på ett visst sätt och då man har knutit en hel rad med nockor, så väver man in en tråd på fyra varv och sen börjar man med nästa rad.

- Varje ruta motsvarar en knut i ryan, man följer färgsättningen och bygger upp mönstret enligt kartan. Nu är vi på sista pappret, så det är de tjugo sista raderna som gäller. Det ska bli skojigt att se hur ryan ser ut då den är färdig, säger Aho-Gustafsson.

En snart färdig rya i vävstol.
Bildtext Det är inte så lätt att se hur ryan ser ut då den är i vävstolen. Men på måndag avtäcks ryan officiellt.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Ryamaraton är en del av det åboländska kultursamarbetet VårKultur 2021 med temat Hållbart hantverk 2.1. VårKultur koordineras av Sydkustens landskapsförbund.

Diskussion om artikeln