Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Täällä - Här - Here: Fiskars sommarutställning 2021 utgår från det lokala men föds online

Från 2021
Uppdaterad 08.04.2021 12:54.
två kvinnor utomhus i byamiljö
Bildtext Kurator Ulrika Ferm och utställningschef Susanna Louneva tror att det lokala temat kan intressera i synnerhet hemestrande inhemska turister.
Bild: Monica Slotte /Yle

Andelslaget Onomas konstnärer, hantverkare och formgivare har arbetat annorlunda i år. Sommarutställningen Täällä - Här - Here har huvudsakligen vuxit fram online och via möten i mindre grupper.

- Klart att det ibland har känts trist att man inte har kunnat träffas fysiskt men vi har ordnat stora zoom-möten där alla kunnat vara med, förklarar utställningens kurator Ulrika Ferm.

Konstnärerna har organiserat sig i mindre grupper, bland dem som har varit intresserade av samma tematik och kanske haft liknande arbete på gång.

Sedan har man delat sina erfarenheter med den stora gruppen online, så att de andra får höra var man befinner sig i sin konstnärliga process.

-Tanken är att man inspirerar varandra och att man tar ett gemensamt ansvar för innehållet i utställningen.

en docka får hår
Bildtext Andelslagets medlemmar presenterar sig och sitt arbete på sociala medier under våren.
Bild: ONOMA Summer Exhibitions

Ferms utgångspunkt har mera varit att låta de lokala konstnärerna skapa sin egen utställning, än att som utomstående kurator ta in utsocknes konstnärer och styra slutresultatet.

- I anslutning till temat har vi fört en dialog om vad det lokala betyder för konstnärerna här i Fiskars, förklarar hon.

Ulrika Ferm är till vardags bildkonstnär och har tidigare jobbat som professor i plats- och situationsspecifik konst vid Bildkonstakademin i Helsingfors. Hon har också studerat och arbetat i Berlin.

- I slutet av 1990-talet talade man mycket om globaliseringen och det globala. Man sökte sig bort från det lokala och glömde nästan bort det. Från 2000-talets början och framåt har det lokala däremot blivit en allt viktigare grund att ta upp inom kulturen och konsten.

Ferm är imponerad av hur fint det lilla byasamhället Fiskars fungerar under coronarestriktionerna, och hur invånarna inte varit sena att räcka varandra en hjälpande hand då det behövts.

Spår och stigar

Kuratorn Ulrika Ferm berättar att hon inledde processen med att träffa alla utställningens konstnärer var för sig, för att lära känna dem och det de jobbar med.

- Under våra första möten har jag sedan gjort förslag på sånt som jag sett har funnits hos flera konstnärer och som skulle kunna vara intressant.

- Vi har talat om stigar eller underteman till utställningen; till exempel platsens eller skogens väsen, hur man förhåller sig till saker runtomkring sig, mystik.

Också om stigarna huvudsakligen fungerat som metaforer så kommer också olika teman att kunna ses konkret i utställningen. Som de flesta verkliga stigar kan de då slingra sig hit och dit och ta
oväntande riktningar.

logo grafik
Bildtext Nedräkning tills utställningen öppnar.
Bild: ONOMA Summer Exhibitions

Tiden har fått sin egen viktiga stig. Enstaka verk från tidigare utställningar som inte visats på 20 år visas igen och kommunicerar med yngre verk och konstnärer.

Ulrika Ferm beskriver årets utställning som väldigt mångsidig. Här deltar bildkonstnärer, formgivare och hantverkare inom ett flertal olika material.

Man lyfter fram också tidigare utställningsteman som blandas med det nya. Ett undertema man dryftat är just materialitet.

- Det finns en mångfald olika material men också en mångfald inom ett enskilt material, som trä till exempel. Man uttrycker sig både digitalt genom laser och genom att samla bark i skogen och manuellt skapa ett nytt trämaterial. Eller genom att rent konkret föra in skogen i utställningshallen, förklarar hon.

kvinna i röda solglasön och blå kappa
Bildtext Utställningschef Susanna Louneva.
Bild: Monica Slotte /Yle

Utställningschef Susanna Louneva tycker att utställningen är rätt väl tajmad, med tanke på tematiken och att det dessutom är fråga om ett 25-årsjubileum. Andelslaget har 134 medlemmar av vilka 60 deltar i utställningen.

- Utställningen tar oss till Onomas rötter. Det är lokalt och alla får vara med och leka, förklarar Louneva.

Utställningen Täällä - Här - Here presenteras i Kopparsmedjan och några verk kommer att finnas ute i bruksmiljön.

Guidade turer

Från och med den 1 april kan man boka biljett till guidade turer kring utställningen och andra intressanta besöksmål i Fiskars.

- Det kommer att ordnas många turer som leds av erfarna och kunniga guider. Vi kommer att ha mycket att erbjuda våra besökare.

Största delen av guiderna har bott länge i Fiskars och sitter inne med lokalkännedom utifrån olika synvinklar. Två av dem har jobbat som guider redan under de första sommarutställningarna.  

På lördagar kommer det dessutom att ordnas konstnärsguidningar som gör det möjligt för besökarna att uppleva utställningen tillsammans med en konstnär.
 
Under våren kan man följa med utställningens aktörer på instagram och Facebook onomasummerexhibitions och se hur utställningen framskrider.

Under hela året publiceras videon på YouTube, där medlemmarna delar med sig av sitt arbete och sina minnen kring andelslaget Onoma. 

konstbild med blå porträtt på röd soffa
Bildtext Taru Samola upplåter sitt arbetsrum för ett veckoslut.
Bild: Taru Samola

Bo som en Fiskarsbo

Konstnären Taru Samola arbetar vanligen med fotografi, bildkonst och installationer. I år deltar hon inte med ett verk, hennes bidrag till uställningen kommer att vara av mer interaktivt slag.

Samola kommer nämligen att upplåta sitt arbetsrum för ett veckoslut i augusti och ge 1-3 personer möjligheten att uppleva Fiskars med bybons ögon.

Man kan skicka e-post till henne och förklara varför man är intresserad. Ansökningarna och motiveringarna blir sedan anonymt en del av sommarutställningen.

svartvit konstbild av fönster och gardin
Bildtext Kallitypi av Taru Samola.
Bild: Taru Samola

- Jag kommer att bjuda på brunch tillsammans med grannen och dela med mig av tips för utfärder och annat man kan uppleva i Fiskars. Och försöka förklara vad begreppet Här betyder för oss som bor på orten, förklarar hon.

Taru Samola väljer sedan vinnaren utifrån sökandens behov av övernattning och önskan att fördjupa sig i frågan om det lokala.

en man och en kvinna framför ljus byggnad och snö
Bildtext Konstnärerna Risto Musta och Taru Samola.
Bild: Monica Slotte /Yle

Gruvan kallar

Fotografen Risto Musta har övergått till att arbeta med allt mer konstnärliga fotografiska uttryck efter att han flyttade till Fiskars för ungefär ett år sedan.

- Jag har blivit modigare på att pröva nya saker. Det är spännande att utmana sig själv också, och det här är en bra miljö för det.

Musta kände sig mycket motiverad att anmäla sig till utställningen, fördjupa sig i årets tema och bidra med det som ett par nyinflyttade ögon ser.

skuggbild av man som fotograferar
Bildtext Risto Musta har fotograferat gruvan i Orijärvi.
Bild: Risto Musta

Under promenader med familjen i omgivningarna hittade han Orijärvi gamla gruva som kom att inspirera honom. (En av Finlands äldsta koppargruvor från 1758, verksamheten lades ner på 1950-talet).

- Det är en exceptionell plats som påverkar mig starkt. Jag har tagit bilder där och bandat ljudmiljön. Jag har också studerat gruvans roll i Fiskars historia och hur gruvdriften påverkar miljön.

- Mitt verk ställs ut i Kopparsmedjan, så det finns en koppling också vad gäller materialet.

Risto Mustas verk heter Hohde (ungefär sken eller glans) och återspeglar allt det han upplevt kring gruvan och i Fiskars. Ljudlandskapet skapar han av vindens, fåglarnas och människornas röster och läten.

Sommarutställningen Täällä - Här - Here visas 30.5-12.9 i Kopparsmedjan i Fiskars.