Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sexbrottsmisstänkta Peter Nygård sitter kvar i fängelse i Kanada

Från 2021
Peter Nygård
Bildtext Enligt rätten mister rättsväsendet sin trovärdighet om Nygård friges mot borgen.

Den finsk-kanadensiska affärsmannen och misstänkta sexualförbrytaren Peter Nygård hålls häktad i Kanada. Enligt lokala medier har Nygård, 79, anhållit om ändring i tidigare beslut där rätten nekade till frigivning mot borgen.

I det nyaste beslutet konstateras att det är nödvändigt att hålla Nygård häktad om man vill bibehålla förtroendet för rättsväsendet.

Enligt domaren Jennifer Pfuetzner målar anklagelserna upp en bild av systematisk, planerad och finansierad brottslig verksamhet som genomförts i förbluffande omfattning.

Omfattande och systematisk sexualbrottslighet

Nygård prickas för sexualbrott i en grupptalan där många kvinnor anklagar honom för våldtäkt. De yngsta offren ska ha varit 14 år gamla när brotten inträffade.

Tvistemålet behandlas av distriktsdomstolen i New York.

Enligt kvinnornas grupptalan ska sexualbrotten ha inträffat på Nygårds lyxvillor på Bahamas och i Kalifornien i samband med vilda fester som ordnades exklusivt för unga kvinnor under åren 2000-2015.

Nygård har bestridit alla anklagelser.

Nygård är rädd för att bli smittad av coronaviruset i fängelset, och han har klagat på dålig mat med främst snabba kolhydrater. Hans advokat anser att coronasmitta betyder dödsdom för Nygård och anser därmed att Nygård bör bli släppt mot borgen.

Nygård, som skapat sitt namn och sin förmögenhet inom modebranschen, är född i Finland och bosatt i Kanada. Han greps i Winnipeg i december och hotas av utlämning till USA.

Diskussion om artikeln