Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 100 döda under den blodigaste dagen i Myanmar sedan militärkuppen – medan militären firar de väpnade styrkornas dag

Från 2021
Uppdaterad 27.03.2021 20:57.
Programmet är inte längre tillgängligt
Den blodigaste dagen i Myanmar sedan militärkuppen – säkerhetsstyrkor skjuter skarpt mot demonstranter - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Säkerhetsstyrkorna i Myanmar ska ha dödat över 114 civila under lördagen. Samtidigt firade militärjuntan de väpnade styrkornas dag. Rysslands biträdande försvarsminister deltog i firandet.

På fredag kväll lästes det upp något som tolkades som en varning i statlig tv. Demonstranter varnades för "faran att bli skjutna i huvudet och ryggen".

Unga människor varnades för att delta i "den våldsamma rörelsen" riktad mot militärregimen och uppmanades att "lära sig läxan av dem som dött brutalt och låta bli att gå ut och dö för ingenting".

Det sades inte uttryckligen att säkerhetsstyrkorna skulle ha fått order om att skjuta för att döda på lördagen, men många tolkade varningen som att militärjuntan inte tänkte tillåta störningar på de väpnade styrkornas dag.

Militärjuntans ledare, generalen Min Aung Hlaing, höll ett tv-tal efter att han lett militärparaden i huvudstaden Naipyidaw. Han lovade igen allmänna val, utan att ge någon tidpunkt för valet.

General Min Aung Hlaing i spetsen för dagens militärparad i Naypyidaw.
Bildtext General Min Aung Hlaing i spetsen för dagens militärparad i Naypyidaw.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt general Min Aung Hlaing försöker armen bara "sträcka ut sin hand till hela nationen för att värna om demokratin". Myndigheterna vill skydda befolkningen och återställa fred över hela landet.

Tiotals döda och många skadade

Enligt en del rapporter trotsade hundratusentals människor juntans demonstrationsförbud och drog ut på gatorna redan tidigt på lördag morgon.

Från en lång rad orter runt om i landet började det strömma in rapporter om att säkerhetsstyrkorna sköt skarpt mot demonstranter. Det rapporterades också om en del barn som ska ha fallit offer för kulorna för att de råkade befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt.

Bland annat nyhetssajten Myanmar Now rapporterade om en 13-årig flicka som ska ha dött i sitt hem i Mandalay när säkerhetsstyrkorna öppnade eld i ett bostadsområde. Det har också spridits bilder på ännu yngre dödsoffer i sociala medier på lördagen.

Vid middagstid, lokal tid, hade Myanmar Now räknat till minst 50 dödsoffer.

På eftermiddagen uppgav de att dagens dödssiffra redan var uppe i 91. De här människorna ska ha dödats på ett 40-tal olika orter. På lördagskvällen finsk tid var siffran uppe i 114.

Siffran är svår att få bekräftad, men både bilder och ögonvittnesskildringar från olika håll i landet tyder på att lördagen verkar bli den blodigaste dagen i Myanmar sedan militärkuppen den 1 februari.

"Ryssland är en sann vän"

Både EU och USA utlyste nya sanktioner mot militärjuntan i Myanmar under den gångna veckan. Det var alltså få utländska gäster som dök upp för att följa med lördagens militärparad.

Rysslands biträdande försvarsminister Alexander Fomin var ändå på plats. Redan dagen innan mötte han flera juntaledare, bland dem general Min Aung Hlaing.

Statlig tv visade på fredagen hur Rysslands utrikesminister Alexander fick ta emot en gåva, ett svärd, av juntaledaren Min Aung Hlaing.
Bildtext Statlig tv visade på fredagen hur Rysslands utrikesminister Alexander Fomin fick ta emot en gåva, ett svärd, av juntaledaren Min Aung Hlaing.
Bild: AFP / Lehtikuva

Då allt färre länder vill sälja vapen till Myanmar har Ryssland blivit en viktig vapenleverantör.

Stödet från både Ryssland och Kina är viktigt för Myanmar också med tanke på att de två är permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd och kan lägga in sitt veto mot eventuella FN-ingripanden mot militärjuntan.

– Ryssland är en sann vän, sa general Min Aung Hlaing under mötet med Fomin.

Dödssiffran uppdaterades till 114 klockan 20.56 den 27 mars 2021.

Källor: Reuters, AFP,AP

Diskussion om artikeln